Алкохолните напитки в Япония

Алкохолните напитки в Япония

30/10/2018 Off By ivo

Пиенето играе важна роля в японското общество. Консумацията на алкохол, обикновено случваща се в ресторантите и изакая (японските кръчми), е често срещано явление, използвано за укрепване на социални и бизнес връзки. В Япония има голямо разнообразие от алкохолни напитки, като някои от най-популярните са:

Бира

Бирата е най-популярната алкохолна напитка в Япония. Но поради проблеми свързани с данъчното й облагане, през последните години са се появили няколко вида напитки, подобни на бира, включително хаппошу. Облагането върху тези напитки е по-ниско, защото съдържат по-малко или никакъв малц и следователно могат да бъдат продавани на по-ниски цени.

Саке (Оризово вино)

Обикновено наричано саке извън Япония, нихоншу или саке (като думата „саке“ е общия термин за алкохол в Япония) се приготвя чрез смесване на ориз, вода и специални дрожди „коджи“. Освен известните марки, има безброй местнопроизведени вина наречени джизаке. Алкохолното съдържание в нихоншу е обикновено около 10-20%.

Шочу, Ауамори

Шочу е дестилиран алкохол с алкохолно съдържание от 20-40%. Обикновено се произвежда от ориз, сладки картофи, пшеница или захарна тръстика. Най-често се сервира, смесен с вода и лед, плодов сок и газирана вода или чай улонг. Шочу е популярен в цялата страна, но най-вече в Кюшу. Ауамори е окинавската версия на Шочу, като той се приготвя с издължени оризови зърна в тайландски стил, вместо с типичният японски ориз и използва черен коджи мухъл, типичен за Окинава.

Вино от сливи (Умешу)

Умешу е направено от японски сливи (уме), захар и Шочу или Нихоншу. Неговият сладък плодов сок и аромат вероятно ще се хареса на онези, които не си падат особено по алкохолните напитки. Обикновено се сервира с лед, смесен с газирана вода.