Вкусни японски ястия от говеждо

Вкусни японски ястия от говеждо

06/02/2019 Off By ivo

Първоначално месото не е било част от основната японска диета и поради това е било, и все още е, считано за лукс сред японците. Културата, създала се около пържолите и говеждото месо в Япония е съвсем нова, тя се поражда след като западната култура се разпространява из страната на изгряващото слънце през периода Мейджи преди 140 години.

Тогава, както и сега, японците непрестанно се стремят към най-високо ниво на съвършенство във всичко, което правят, като качеството на месото им не е изключение. Световноизвестното „уагю“, или буквално японско говеждо месо, е признато заради своята перфектна консистенция между месо и мазнина, както и дълбок вкус, който не прилича на никое друго месо. Налични са различни видове уагю, класифицирани според начина, по който се добиват и тяхното качество, като говеждото месо Кобе, Мацузака и Оми са известни като трите най-добри меса от говеждо. От пържола до „теппаняки“, нека разгледаме няколко превъзходни начина, по които говеждото месо се сервира в Япония.

Японска пържола

Макар че можем да се подведем, че пържолата е една и съща по целия свят, японците всъщност я ядат по съвсем различен начин в сравнение с хората от запада. Пържолата в Япония, например, често се сервира с варени зеленчуци и супа, както и с хляб и ориз. Висококачествените ресторанти често предлагат по-голямо разнообразие по отношение на разфасовката на месото, докато по-евтините заведения като семейни ресторанти предлагат гарнитури и сосове, вариращи от настърган дайкон (бяла ряпа) и „пондзу“ (соев сос от цитруси) до масло от чесън и соя. Заведенията за пържоли в Япония често се изразяват в три типа – семейни, където сочен, гарниран хамбургер без хлебчета е опция в менюто, друг тип е този, който не е насочен към работещата класа, в който се подчертава разнообразието на предлаганите алкохоли, и луксозните типове, където всичко е перфектно аранжирано и се сервира на по-малки порции, обикновено в няколко курса.

Гютан

„Гютан“, или телешки език, е един от фаворитите сред ястията от японско говеждо месо. Нарязан много тънко и приготвен на скара с въглища, гютан има уникална текстура за разлика от всеки друг вид месо. Често се сервира като „тейшоку“, което обикновено включва супа от опашка заедно с многозърнест ориз и освежаващи асортименти от малко мариновани краставички, известни като „цукемоно“, този протеин е доста известен, защото се счита за един от най-изчистените спрямо количество на мазнини. Различни ястия от тип гютан често се предлагат с месо с различна дебелина, така че можете да откриете кое ви допада най-много като текстура и вкус.

Якинику

Не всички японски месни ястия са японски – „Якинику“, което буквално означава месо на скара, всъщност е барбекю в корейски стил. Интересно е че ресторантите якинику рядко сервират месо поради санитарни причини, но обикновено говеждото, свинското месо и вътрешностите, нарязани фино и приготвени на скара са налични. Макар че често се смята, че заведенията в долния спектрум ще предложат по-малко възможности, всъщност е точно обратното когато става дума за якинику. По-изисканите ресторанти предлагат по-малко възможности относно месата, като вместо това се съсредоточават върху качеството на малкия набор от меса, които предлагат. Якинику се сервира с „шио“ (сол, позволяваща по-подчертан вкус на месото) или „таре“ (сос, който смесва сладки и кисели вкусове).

Теппаняки

„Теппаняки“ комбинира храната и забавлението, издигайки готвенето на месо в сферата на шоуменско изкуство. Ресторантите за теппаняки предлагат сочни късчета месо в менюто си, а човек може да наблюдава как готвача я приготвя пред очите му на горещия тиган и как я премята във въздуха, придавайки чувство за пищност и майсторство на цялото изживяване. Японските готвачи на теппаняки често се впускат в разговори със своите клиенти. Може би най-популярната пържола в теппаняки ресторантите е „сайкоро“ пържолата, което буквално означава пържола куб. Както при всяка храна от менюто на ресторантите теппаняки, тази малки кубчета месо от говеждо са идеални за бързо приготвяне – всичко това се превръща в едно голямо представление, колкото визуално, толкова и вкусно.

Гюкацу

Ако в Америка има пържена пилешка пържола, Япония има „гюкацу“. Покрити в галета „панко“ и изпържени, гюкацу е идеално ястие за тези, които търсят отдих от мислите си за здравословно хранене и желаят да се впуснат в чисто кулинарно блаженство. Най-популярно като „тейшоку“, гюкацу всъщност е ястие, което трудно се намира в типичните японски ресторанти, сервиращи различни ястия. Налични са специални ресторанти за гюкацу, които посвещават цялото си меню на това превъзходно ястие от говеждо месо. Като такива, менюто в тези ресторанти за гюкацу е много кратко и лесно за разбиране – просто изберете желания брой котлети от говеждо месо и то ще ви бъде сервирано с добавки от зеле, ориз и мариновани краставички.

Хамбургер (Хамбагу)

Хамбургера е основна част от ястията от японско говеждо месо. Не трябва да се бърка с „хамбаагаа“, което е хамбургер с хлебчета и всичко останало, но вместо това хамбагу доставя вкуса на домашното готвене. То представлява парче месо, подобно на кюфте, сервирано на гореща плоча, покрито с различни гарнитури по избор, като най-популярната е богат, кафяв сос деми-глас, често се предлага и с ориз и салата. Хамбагу може да се намери в семейните ресторанти и има някои вериги ресторанти, които специализират само в приготвянето на това ястие, но най-интересното е как японците демонстрират своята креативност и иновативност в храните. Топингите, украсяващи това прекрасно японско месо, могат да варират от сирене, резени авокадо, яйца на очи, до сос от листа от перила и дори песто.