Град Фуджи и Фуджиномия, Япония

Град Фуджи и Фуджиномия, Япония

13/12/2018 Off By ivo

Ако посетите Фуджи, посетете информационния център в гара Шин-Фуджи. Ако денят е облачен и не можете да видите планина Фуджи в нейната пълна прелест, от там ще ви дадат пощенска картичка с изображението й като подарък.

На картичката се обяснява, че тя (в Япония се вярва, че планина Фуджи е богиня) е срамежлива или изплашена от вашата красота и за това се е скрила.

Това е приятен начин да започнете престоя си на южната страна на планината, около Фуджи и Фуджиномия.

Планината очевидно е най-голямата атракция и ако се предположи, че няма облаци, тя никога няма да излезе от полезрението ви за прекалено дълго. Навсякъде, където отивате в този район, тя се извисява над всичко.

Но дори и да не виждате планина Фуджи в деня, който пристигнете там (а е вероятно да е точно така, поради това, че тя е покрита с облаци 40% от времето в годината), все още има много неща в този район на юг от планината,които да се видят и посетят.

Около планината са налични няколко градчета, които служат като бази за хората, които посещават планината Фуджи. Но близките градове Фуджи и Фуджиномия имат няколко предимства.

Те са най-близо върха, те са единствените с пряк път до Шинкансен (влак-стрела по главната линия Токио и Осака) и също така се намират на главните поклоннически пътища от Киото.

Това прави градчетата удобна спирка за посетителите, които пътуват из страната – особено тези с железопътен пропуск. Предлага някои от най-богатите преживявания за тези, които търсят култура и история.

Там има историческа и културна дълбочина, която не е прекалено комерсиализирана от орди туристически групи и агенции. Има национална значимост, но и местен чар.

Но не всичко е очевидно – понякога трябва да знаете къде да потърсите. Така че, за да ви помогнем, ако сте решили да се отбиете там или просто имате желанието да научите повече за Япония, ето някои неща, които можете да направите в град Фуджи и Фуджиномия.

Изкачване на планина Фуджи

Разбира се, не може да се направи списък от неща за вършене там, без да започнем с главната атракция – катеренето до връх Фуджи. Има няколко пътеки нагоре по планината, достъпни от различни градове. Пътят от Фуджиномия обаче е най-кратък, въпреки че е и най-стръмният.

Повечето туристи започват изкачването си от станция номер 5,а разходката до върха отнема около 5 часа. По пътя има къщички и колиби,предназначени за почивка и дрямка през нощта, за да може посетителите да могат да се насладят на изгрева от върха.

Световно културно наследство на Фуджи

Планината Фуджи е обявена за световно културно наследство –но не само поради естествената си красота. Тя има историческо и религиозно значение, което прави спящия вулкан толкова важен.

Векове наред хората в Япония се прекланят пред планината Фуджи, вярвайки че това е богиня или място свързано с подземния свят, където живеят много богове.

Около планината се намират храмове и други свещени места,които са били използвани от поклонници, маркирайки изкачването до върха в продължение на много поколения. Посещаването и докосването до тези локации предлага по-задълбочено разбиране на културният контекст на планината Фуджи.

Търговска улица Йошивара

Ако пътувате по посока на планината с Шинкансен, то ще пристигнете там на гарата в град Фуджи. В него няма много известни забележителности, но това не му пречи да е един от хубавите японски градове.

Една от най-интересните му части е търговската улица Йошивара, която е исторически търговски район, който сега разполага с редица различни магазини, които могат да представляват интерес.

Потърсете плодовите желета, които са местен специалитет, и магазините, които имат интересни автентични сувенири от планината Фуджи. Това не е област, пълна с туристи, така че ще можете да намерите някои автентични местни магазини в нея.

Цуке-Напори

Това е комбинация от думата „цукемен“ – което е ястие, в което нудли са потопени в бульон – и „неаполитан“, като италианския сос. Така че Цуке-Напори е купа с рамен, която е потопена в доматен сос в италиански стил.

Комбинацията изглежда странна, но е наистина вкусна. И това е един добър пример за нещата, които може да заобичате в Япония – можете да имате ястие като това, което не е традиционно за града, а само малка площ като Йошивара.

Якисоба

В съседна Фуджиномия, главното местно ястие е якисоба.Въпреки че тя може да бъде намерена в цяла Япония, версията, която получавате тук е специална.

Фуджиямската якисоба редовно печели признания за най-добрата в Япония. Тя получава признатия си най-добър вкус от местното зеле,което се използва в нея и уникалният си сос.

Във Фуджиномия има доста ресторанти, които сервират специалната якисоба, така че се оглеждайте за един от тях. Може дори да намерите карта, която показва, кои от тях са най-добрите.

Езеро Тануки

Сякаш няма достатъчно природни чудеса около и на самата планина, но след самия връх Фуджи, следващото най-популярно място е езерото Тануки. Макар че това технически не е естествено езеро, защото то е било създадено през 1935 година, като се прегражда местна река.

Все пак, това е красиво място за дейности на открито и е популярно за риболов, разходки с лодка и туризъм. Там се намират и лагери с отлични удобства, за да може посетителите да останат и през нощта.

Но една от основните причини, поради които туристите посещават това място, е прекрасната гледка към планина Фуджи с езерото Тануки на преден план. Тя е зашеметяваща по всяко време на деня, но е особено специална при залез слънце.