Джеджу, Южна Корея

Джеджу, Южна Корея

07/02/2019 Off By ivo

Джеджу е гордостта на Южна Корея. Красив вулканичен остров, разположен на южното крайбрежие. Той е една от най-популярните туристически дестинации сред корейците, особено за медени месеци, и има изобилие от неща, които да предложи на посетителите, включително зашеметяващи плажове, крайбрежни пешеходни пътеки, изобилие от музеи и вкусна храна.

Неща, които е добре да знаем, ако посещаваме остров Джеджу

Най-лесният начин за придвижване в Джеджу е с кола, такава може да се резервира онлайн и да се вземе директно от летището. Ако наемането на автомобил не е по вкуса ви, пътуването с автобус е друга опция. Автобусната система в Джеджу е доста добра, но отнема повече време, отколкото с кола. При пътуване с автобус може да се използва карта, която също може да бъде закупена от летището при пристигане.

Джеджу не е евтин, тъй като повечето атракции изискват закупуването на билети за вход. За щастие, за чужденците има допълнителни отстъпки при закупуване на билети онлайн.

На целия остров има много ресторанти, като за най-добрите от тях се налага да се направи предварителна резервация онлайн.

Град Джеджу

Град Джеджу е столицата на едноименния остров, както и най-големият град в него. В самия град има доста неща за правене, като най-добрият начин да го опознаете е като вземете автобусни турове.

Плаж Хамдок

Този зашеметяващ плаж се намира на петнадесет километра източно от град Джеджу. Той е световно известен с кристално чистата си синя вода, което го прави много популярна дестинация през летните месеци. Комбинацията от черни базалтови камъни, живописен мост и белите пясъци е просто невероятна. Ако посещавате острова, това е едно от местата, които със сигурност трябва да посетите.

Пещера Манджанггъл

Малко по-далеч от плажа Хамдок се намира пещерата Манджанггъл, най-голямата лава пещера в света. Широчината и е около пет метра и дължината и се равнява на около тринадесет хиляди метра. Посетителите могат да се разходят на около един километър навътре в пещерата и да излязат от същия изход. От 2007 година тя се счита за обект на световното наследство на ЮНЕСКО.

Музей Хеньо

Музеят Хеньо е посветен на гмуркачките, които излизат рано всеки ден, за да събират миди, риба и морски водорасли. Известно е че тези водолази не използват никаква водолазна екипировка, с изключение на чифт очила, тежести, водолазен костюм и кошница. Това е изключително трудно начинание и тези жени започват да практикуват гмуркането когато са още тийнейджъри и продължават да го вършат, докато телата им вече не могат да се справят с тежката работа.

Сонгсан Илчулбонг

Този връх на изгрева се издига от морето по време на вулканични изригвания преди повече от сто хиляди години. Това е огромен кратер, който се издига на 182 метра надморска височина. Горната част на кратера прилича на гигантска купа и определено си заслужава малката разходка, за да се насладите на зашеметяващата гледка.

Сопджикоджи

Недалеч от върха на изгрева се намира Сопджикоджи. Този малък хълм е известен със своите красиви пейзажи и е включен в различни филми и драми.

Плаж Хьопдже

Невероятен плаж в западната част на острова. Белият пясък, черната форма на магмата и красивите гледки правят това прекрасно място идеално за релаксираща разходка по плажа. Ако сте в Джеджу не пропускайте да си отделите време да го посетите, защото гледката наистина си заслужава.

Селото на кактусите Уолльонг-ри

Джеджу е пълен с чудатости и това малко селце е една от тях. Хиляди кактуси растат по черните скали от лава по брега. Тези растения не са обичайни за Корея и се смята, че са били принесени по потока Курошио от Мексико. В селото се намират и няколко уютни кафенета, както и помещения за пренощуване.

Чайната градина и музей Согуанг

Чайната градина Согуанг или плантацията за зелен чай „O’Sulloc“ е най-голямата чайна плантация в Южна Корея. Мястото е известно по целия свят и чаят, произведен в тази плантация е с много високо качество.

В рамките на плантацията се намира и Чайният музей „O’Sulloc“, първият музей посветен на чая в Корея. Той има за цел да представи корейската чайна култура и история.

Шоколадовият музей

В Джеджу се намира втория по големина музей на шоколада в света. Той е построен с помощта на вулканичните скали образувани от лавата, което му придава вид на древна крепост или замък. Самият музей има три етажа, всеки от които се фокусира върху различен аспект от процесите за производство на шоколад. На различните изложби е възможно да опитате различни шоколади след което да закупите някои от тези, които са ви харесали от магазина за подаръци.

Водопад Чонджейон

В южната част на острова се намират три големи водопада, Чонджейон е най-големият от трите и е кръстен на небесното езеро. Легендата разказва, че феите са се къпели в този водопад.

Скалата Джусангджоли

Тези вертикални скали са уникални скални образования, които могат да бъдат открити главно в Джеджу, както и в Гьонгджу. Те са базалтови скали от лава и по време на приливи се издигат над двадесет метра над морското равнище.