Етикет на хранене в Япония

Етикет на хранене в Япония

08/11/2018 Off By ivo

Някои ресторанти в Япония имат ниски маси и възглавници поставени на сламени рогозки, постлани върху пода. Обувките или чехлите, с който посетителите влизат в заведението, трябва да бъдат събути преди да стъпят на рогозката. Също така е препоръчително да се избягва стъпването върху възглавниците, освен разбира се, ако те не са ваши.

Мокри кърпи (ошибори) са налични в повечето ресторанти, с помощта на които клиентите да почистят ръцете си преди хранене. След като поръчката е направена е нормално да се изчака всички на масата да получат храната си и тогава може да се премине към процеса на хранене с фразата „итадакимас“. Ако някой е поръчал ястие, което е добре да се изяде веднага след сервирането му, но другите все още не са получили храната си, се използват фрази като „осаки ни дозо“ или „осаки ни итадакимас“, които в превод означават – „Позволете ми да започна преди Вас“, които могат да бъдат полезни в тази ситуация.

Когато се яде от малка купичка, правилният начин за хранене от нея е да се вземе в ръка и да се поднесе близо до устата, но ако ястието е в по-голяма купа не е правилно тя да се поднася по същия начин. Когато се яде от споделени ястия е учтиво да се използва другият край на пръчиците, когато си сервирате, или специалните прибори, сервирани с ястието.

Духането на носа, оригването или звучно хранене на масата се смятат за признак на лоши маниери в Япония. От друга страна изпразването на съдовете до последното зрънце ориз се смята за нещо добро. Ако в ястието има хранителни продукти, към които имате непоносимост, то ви е представена възможността да ги замените с други, ако уведомите персонала по време на поръчката. В противен случай е препоръчително тези елементи да бъдат оставени върху чинията.

След като се приключи с храненето, обикновено е добре да върнете всичките си съдове по начина, по който са били сервирани.