Замъците на Япония

Замъците на Япония

27/02/2019 Off By ivo

Често си представяме Европа като земята на замъците, крепостите и средновековните битки. Но все пак и замъците на самураите и регионалните владетели в Япония притежават свои собствени драматични истории. Нека да разгледаме някои от най-красивите и интересни крепости в страната на изгряващото слънце.

Замък Мацумото

Мацумото е един от основните исторически замъци на Япония, всъщност той се счита за национално съкровище на страната. Заради черния си екстериор, замъкът е известен с прозвището „Гарвановият замък“. Замъкът Мацумото се намира в префектура Нагано, като лесно се достига до него с влак от Токио. Той е „хираджиро“, или равнинна крепост, което го отличава от много други, които са били стратегически построени на хълмове или заобиколени от реки. Построена в края на 16-ти век, крепостта се състои от серия от ровове, както и сложна система от стени и порти. Замъкът е създаден по време на периода Сенгоку, време, през което са се случили значителни социални промени на територията на Япония. В края на 18-ти век той е бил продаден на търг с цел реконструкция.

Замък Нагоя

Замъкът Нагоя се намира в централна Япония. По време на периода Едо Нагоя е бил най-значимият град в района Нагоя-джуку. Днешната крепост е издигната през 17-ти век, но нейният произход датира от много по-рано. Оригиналният замък се е наричал Янаги-но-мура и е бил построен от военния губернатор Имагава Уджичика като подарък за сина му през 1520 година. Малко след построяването му, друг военачалник превзема замъка и сменя името му на Нагоя. По време на Втората световна война замъкът е бил използван като военен щаб и е бил лагер за военнопленници. Той е бил силно повреден и разрушен по време на въздушните нападения на американските военновъздушни сили.

Замък Химеджи

Този замък се намира на хълм в префектура Хього. Комплекса на замъка се състои от 83 сгради, а крепостта Химеджи е най-древният пример за традиционната японска архитектура на замъци. Неговата фасада е ослепително бяла и мнозина казват, че конструкцията изглежда като бяла чапла в полет. Самураят Акамацу Норимура построява замъка през 1333 година като крепост, като основната структура е била подложена на множество реконструиращи дейности през последните няколко века. Някои от тези промени включват именно добавянето на няколко сгради, докато замъкът е преминавал от един собственик в ръцете на друг. Замъкът по чудо е оцелял по време на Втората световна война, макар че районите в околността са били бомбардирани безмилостно. Подобно на много от другите замъци, които ще разгледаме, замъкът Химеджи е част от световното наследство на ЮНЕСКО.

Замък Осака

Замъкът Осака е една от най-известните забележителности на Япония. Както много традиционни японски замъци, замъкът Осака е построен върху изкуствена каменна стена, издига се на осем етажа и е заобиколен от ров. Замъкът е издигнат на мястото на храм и бивш императорски дворец. В края на 1600-те години в замъка е бушувал огромен пожар, когато светкавица поразява склада за барут и подпалва всичко с масивна експлозия. По време на кратката си употреба замъкът играе важна роля в обединението на Япония. В края на 19-ти век замъкът преминава през редица необходими ремонти след десетилетия занемаряване.

Замък Мацуе

Завършен през 1611 година, замъка Мацуе е една от малкото останали средновековни крепости, които все още пазят оригиналната си дървена конструкция. Макар и факт, че замъкът е предимно дървен, което го прави силно податлив на пожар, той е бил построен след великата война на феодална Япония, така че никога не е ставал свидетел на бойни действия. Той е един от най-старите замъци в Япония и единственият останал в района Санин. За 234-годишно царуване в продължение на няколко поколения замъкът се управлява от Наомаса Мацудайра и неговите потомци.

Замък Хиросаки

Клана Цугару построява този замък в началото на 17-ти век след като набира достатъчно средства и ресурси чрез редица стратегически съюзи. Той също бива унищожен, когато светкавица удря склада за барут в замъка, едва около 15 години след като е бил построен, но той бива възстановен два века по-късно. Днес заобикалящият го парк е едно от най-известните места за любуване на черешовите цветове в страната. В парка са налични над 2000 черешови дръвчета, които са били засадени през 1903 година. Замъка също така е и мястото, на което се провежда годишният фестивал на фенерите, който привлича хиляди посетители всяка година.

Замък Хиконе

Хиконе се намира в префектура Шига. Смята се, че е най-важната историческа сграда в целия регион и е построена по заповед на сина на властващия тогава регионален господар, или даймио. По време на периода Мейджи от края на 1800-та година много замъци са били определени за събаряне. Замъка Хиконе е бил пощаден от самия император. Много от характеристиките на замъка наистина се считат за японски културни ценности. Те включват конюшня и три различни кули, включени в архитектурата на замъка. Подобно на замъка Мацу, Хиконе също е запазил първоначалната си структура.

Замък Шимабара

Замъкът Шимабара се намира в префектура Нагасаки. Това също е замък тип хираджиро, който се намира в близост до връх Унзен и залив Ариаке. Замъкът Шимабара е известен със своите ровове, които са дълбоки около 15 метра и широки 50 метра в някои части. В края на 19-ти век замъка е бил превърнат в училище и голяма част от него става земеделска земя. Днес сградата е музей, който съдържа експонати за местната култура и бунта на Шимабара по време на феодалните времена.