Какво е Уорбла

Какво е Уорбла

12/11/2018 Off By toni

Уорбла? Ако сте косплейър, то със сигурност сте чували за този материал, а ако не сте, днес ще ви разясним малко повече.

“Уорбла” всъщност е името на марка термопластични материали. Но какво е термопластичен материал? Накратко, това е пластмаса, която можете да затопляте и оформяте по начин, който ви харесва. След като изстине, материала ще запази формата, която сте му придали.

До момента са налични 7 вида Уорбла:

Worbla’s Finest Art (първата правена някога и най-често използваната)

Worbla’s TranspArt (уорбла със прозрачна повърхност)

Worbla’s Black Art (доста по-гладка от нормалната, има черен цвят)

Worbla’s Mesh Art (доста по-силна от нормалната)

Worbla’s FlameRed Art (огнеупорна)

Worbla’s Deco Art ( уорбла версия подобна на Friendly Plastic)

Материалът най-често се използва за изработване на 2 вида форми: Плоски форми и скулптурирани форми.

Работа с плоски форми:
Уорблата с която работим, най-често е под формата на лист с дебелина 1 см. Тя се реже с ножица или макетен нож, а при нагряване повърхността й омеква. Точно затова направата на различни плоски елементи е много улеснена. Материалът е отличен избор за изработване на брони, каски, пропове, крилца или корсети.

Има няколко начина за използване при изработка на плоски форми.
Уорблата най-често служи като покритие на други по-меки материали като картон, ЕВА пяна (гумирана хартия), фибран и др. . Т.е изработвате броня или детайл от ЕВА пяна, а после покривате със worbla за да заздравите направеното. Съществуват 2 метода за покриване.
Тип сандвич, при който обвивате мекия материал с уорбла от всичките му страни. Вторият метод е просто да покриете основната страна с материала, а задната да оставите мека.

Работа със скулптурирани форми:
За изработването им се използват Worbla’s Finest Art, Black Art, and FlameRed Art. При нагряване на много парченца, материалът се слепва и придобива вид подобен на глина. Така може да изваяте различни скулптурни форми. Но не забравяйте, загрятата Уорбла не трябва да изстива напълно! Ако това се случи, възможността да поправитие грешни извивки, е малка.

Автор: Елм