Корейският тематичен парк в изоставена мина

Корейският тематичен парк в изоставена мина

30/10/2018 Off By ivo

Светлина с различни цветове, вариращи от злато до различни нюанси на синьо и зелено, изпълва над седем километра от създадената от човешки ръце пещера, разположена на около дванадесет километра югозападно от Сеул.

Ослепителните лъчи, произведени от диоди, съчетани с температура от около дванадесет градуса, я изпълват целогодишно, правейки пещерата Гуанмьонг идеален подслон от жегите през корейското лято.

Отворен за публиката през 2011 година, крайградският тематичен парк се отличава с най-голямата, над 40-метрова скулптора на дракон в страната, пещера за вино, ширеща се над 190 метра с бар за дегустация на вината и специални представления.

Но историята на пещерата е мрачна, направата й преди повече от век е чрез принудителен труд. Това се случва след като Япония прекратява епохата на Чосон през 1910 година и колонизира корейския полуостров и през 1912 година колонизаторите започват да експлоатират мина в планината наречена Гахаксан за добиване на злато, сребро, мед, цинк и други минерали.

Дори след края на японската колонизация, от пещерната мина Гахак се добива малко над 50 килограма злато от 1955 до 1972 година. Въпреки оставащите оценени над 18 000 тона минерали погребани в Гахаксан,, мината бива незабавно затворена след като е била наводнена през 1720 година и замърсява оризови почви в близост до нея.

Създадената с човешки труд пещера бива отворена за съхранение на различни морски дарове от края на 70-те години до 2010 година докато местните власти не закупуват земята с цел да реновират региона под формата на тематичен парк и по този начин той да запази своята историческа и културна стойност.