Косплейъри – какво да НЕ правим зад сцената по време на събитие

14/11/2018 Off By toni

1.Да не закъсняваме
На всички ни е ясно, че косплейърите крафтят до последният момент и често не спят. Това довежда и до успиване преди събитието. Да закъснееш за събитие обаче е адски безотговорно. Организаторите определят точно време, с което трябва да се съобразите. Оправданията, от сорта на „аз съм последен по ред на излизане и мога да си поспя“ е недопустимо. Щом организаторите са прецени, значи трябва да се съобразявате с тях.

Освен успиване, има и друга тенденция. Хелпъри, които постоянно търсят косплей индивиди, било то за журиране или за ред на сцената. Винаги преди събитие има информации с дълги постове, в които пише по кое време какво трябва да се прави и къде. Да възможно е да има закъснения, но все пак отваряйте си очите и се навъртайте постоянно около описаните места.

2.Да не нарушаваме правилата на събитието

Времето минава така бързо и евентите се пренасят във все по-големи сгради. С това се заформят и различни изисквания за неща, които могат и не могат да се използват на събитието. От голямо значение е да се съобразявате с тези изисквания. Типично по български, косплейърите често не зачитат забраните и това влияе не само на тях. Ако не внимавате може да замърсите трайно мястото на събитието, да повредите важна техника или най-лошото- да предизвикате пожар. И за всичко това ще бъде виновна организацията.

Сценичните забрани също често се нарушават. Тези забрани са най-важните, защото те могат да наранят както участник, така и хора в публиката. Използването на остри предмети, пиротехнически материали, хвърлянето на големи неща към публиката, всичко това е строго забранено.

3.Да не създаваме напрежение

Крафт в последния момент, костюма Ви се чупи, не може да си сложите лещите или просто сте кисели защото не сте спали… Това са някои от причините, които могат да подпалят хората на събитието. Тук обаче идва и друго- НЕ СТЕ ЕДИНСТВЕНИ. Всеки е притеснен за нещо. Има хора със силна сценична треска или хора със слаби нерви, на тях цялата тази какафония им идва в повече. Когато се натъкнете на проблем се постарайте да не притеснявате останалите. Поемете въздух, помислете за секунда и действайте, без много вайкане.

4.Да не крадем

Митът, че зад сцената не се краде, е пълна ЛЪЖА. Случайно или не, е възможно някой да прибере гримове, лак за коса, торбичка с важни неща, даже понякога реквизит. Ако неволно сте взели нещо се свържете с организаторите или пишете в косплей групата.
На евенти внимавайте и си пазете нещата. Не се разхвърляйте! Намерете си малко местенце, на което да оставите и подредите костюма си. След като приключите с грима, приберете всичко обратно при багажа си. Препоръчително е на събитие да ходите с малки куфари, в който да натъпчете всичко необходимо. Пък ако имате нужда от нещо, първо попитайте, а после го върнете задължително на същото място.

5.Нека сме по-внимателни

На събитията често има „коне с капаци“. Притеснени за нещо, хора често започват да притичват от място на място, без да се оглеждат около себе си. Най-често това са и хората счупили костюма или реквизита Ви „без да искат“. БЪДЕТЕ ВНИМАТЕЛНИ. Пазете костюмите на останалите участници. Всички са вложили своята пот, кръв и сълзи за изработването и ако някой „без да иска“ повреди вашия костюм, няма да е никак приятно.

Зачитайте реквизита! Той често е оставен на земята. Затова внимавайте къде стъпвате или може кракът Ви да потъне в нечия „Стена за чупене“.

В някои случаи съществува и обикновен реквизит, като маса или стол, който става жертва на отвличане. Видели сте невероятно голяма маса и нареждане нещата си там. Тази маса обаче се оказва нечии реквизит и вие бързо трябва да я почистите. Или пък сте попаднали на сгъваем стол. Вземате си го и си посядате на комфортно място. 5 минути по-късно се разбира, че този стол е издирван от маса народ и без него нечии перформънс не може да се осъществи. Когато взимате нещо, каквото и да е то, ПЪРВО ПОПИТАЙТЕ.

Автор: Елм