Кратка история на възникването на корейските драми

Кратка история на възникването на корейските драми

30/10/2018 Off By toni

Много от Нас, в днешно време имаме Корейските драми за даденост и не си даваме сметка всъщност как са възникнали. Тази статия има за цел да пренесе читателя в далечната 1900 година и да разкаже как се е родила идеята за драмата в Корея. Обещавам да не е много скучно. Нека започнем!!

1927 Радио драми
Радиопредаването в Корея започва през 1927 година, като около 70% от програмите са на японски и 30% на корейски. Радио драмите са част от дневната програма и могат да се разглеждат като предшественици на телевизионни драми.

1956 Начало на телевизионното излъчване
Телевизионното излъчване започна с пускането на експерименталната станция наречена HLKZ-TV. Тя излъчва първия корейски телевизионен филм, наречен “Портата на небето”. За съжаление, през 1961 година телевизията е спряна поради огромен пожар в сградата.

1961 Стартиране на телевизионният канал KBS
Същата година след големият пожар в HLKZ-TV, стартира новата телевизия KBS. Името й идва от Korean Broadcasting System.
Разбира се KBS, става първият национален телевизионен канал. Това е и каналът, който все още е активен в Южна Корея.

1962 Излъчването на първата корейска драма
През лятото на 1962 г., КБС излъчва първата драма, наречена “Backstreet of Seoul”. Тогава драмите са били много по-различни от това което познаваме днес. Те са имали по-голям брой епизоди (50-200), нисък бюджет, а най-разпространеният жанр е бил sageuk. (т.е подобие на исторически драми).

1970
През 70-те години телевизорите стават все по-достъпни за хората. Така драмите започват да достигнат до по-голяма аудитория. Sageuk-ът остава най-популярният жанр. Най-често той изобразява национални герои, важно събитие от миналото или просто действия от бита на хората, развиващи се отново в миналото.

1980
Цветният телевизор става достъпен през 80-те, като боят на зрителите интересуващи се от драми драстично нараства. Драмите по това време показват живота в селските райони. Това има за цел да предизвиква носталгия от страна на градския зрител.

1987 Най-високият рейтинг на гледане
Драмата “Любов и амбиция” излъчена от MBC, достигa до 78% зрители в Корея, което е практически немислимо за нашите настоящи драми.

Стартиране на телевизионните канали MBC и SBS TV Channel
1969 Munhwa Мунхуа Broadcasting Corporation МBS e първият телевизионен оператор, в който се появяват реклами.
1991 След демократичната реформа през 1987 г. правителството разрешава създаването на втора търговска станция с реклами. Така възниква SBS или Seoul Broadcasting System.

1995 Нов формат (минисериите)
Драма “Sandglass”, излъчена по SBS, е първата, която въвежда формата от 12-24 епизода. Този формат е познат на всички ни и до днес.

От 2000 година насам

Корейската вълна
В началото на века, корейските драми, забавните предавания и к-попът, започват да печелят огромна популярност в цяла Азия. Най-висока гледаемост се отбелязва в Китай, Япония и Индия. “Winter Sonata” (2002) и “Full House” (2004) са част от емблематичните драми излъчени през ранните етапи на Корейската вълна. Това са и драми спечелили огромен успех извън Корея.

Глобално разпространение
Заедно с k-pop-ът, k-драмите се разпространяват вече и в световен мащаб, а броят на международните зрители продължава да расте. Две от най-известните драми глобално са “Descendants of the Sun” (2016) и “Гоблин” (2016-2017 г.). С дълбокият си плот те завладяха сърцата на зрителите по цял свят.

Надявам се, че сага имате една доста по-добра представа за миналото и за възникването на Корейската драма. Смятам това инфо за много полезно, ако желаете да се ограмотите на едно по дълбоко ниво. А и може да разкажете някои от фактите на ваши близки, също любители на драми.

Автор: Елм