Кратка история на корейското знаме

Кратка история на корейското знаме

01/03/2019 Off By ivo

Знамето на Южна Корея, известно също като „тегугки“, е символична икона, която символизира мир, обединение, творение, светлина и вечност. Тази силна репрезентация на източноазиатската нация се превръща в гордост за корейския народ и има интересна история.

Преди 1870-те години Корея не е имала национално знаме. Въпросът за създаването на такова не възниква до преговорите между Япония и Корея през 1876 година. Когато делегата на японската империя не представя японското национално знаме, а династията Чосон не разполага със свое знаме, било е предложено да се създаде корейско знаме, но не с голям приоритет.

Ескалацията на чуждестранни преговори през следващите години допълнително доказва необходимостта от национално знаме. Едно от тези предложения е описано в докладите на „Стратегия на Корея“, написано от китайски делегат. Планът е предлагал включването на флага на династия Цин в знамето на династия Чосон. И Йонг-сук, делегат на династията Чосон, е бил изпратен да обсъди въпроса с китайски политик, който се съгласява с идеята, но предлага някои свои промени. Не е ясно колко след това правителството на Чосон е проучвало това предложение.

Въпросът отново се появява през 1882 година, когато И Ънг-джун, делегат на Чосон, представя флаг, подобен на японския пред китайски чиновник и учен на име Ма. Ма не се съгласява с предложената идея и вместо това предлага флага да изобразява наполовина червен и наполовина черен кръг в центъра, и осем черни черти около него на бял фон.

През месец август 1882 година корейският политик Пак Йонг-хьо представя макет на „тегугки“ пред правителството на Чосон и скоро след това става първият човек, който използва флага в Японската империя по-късно същата година. През март 1883 година правителството на Чосон официално определя „тегугки“ като официално национално знаме.

Версия, подобна на настоящото южнокорейско знаме продължава да се използва до разделянето на Корея, когато всяка страна започва да използва свое собствено знаме. През месец октомври 1949 година познатото ни днес южнокорейско знаме е обявено за официално от правителството на страната. По-късно, през октомври 1997 година, точните цветове на знамето биват определени чрез президентски указ.

Сегашното знаме на Южна Корея има бял фон, който репрезентира лекота, чистота и корейската любов към мира и често може да се намери в други аспекти на корейската култура, включително „ханбок“ – традиционното облекло на страната.

„Тегуг“, или кръгът в центъра, от който идва името, е символът ин и ян, който олицетворява баланса във вселената. Червената част на кръга символизира противоположните положителни космически сили, докато синята част репрезентира отрицателните космически сили.

Чертите, които обхващат кръга, илюстрират процеса на ин и ян, преминаващ през непрекъснат цикъл на промяна и растеж. Трите линии в горния ляв ъгъл представляват небето, тези в горния десен ъгъл представляват водата, тези в долния десен ъгъл са Земята, а тези в долния ляв ъгъл символизират огъня.

Заедно компонентите на дизайна на „тегугки“ са не само представителни за националните ценности и идеология от миналото, но символизират и принципа на движение и хармония – концепции, които със сигурност играят роля в развиващата се и просперираща Южна Коря.