Кратка история на японското кимоно

Кратка история на японското кимоно

20/02/2019 Off By ivo

Скромното начало на кимоното, вероятно най-разпознаваемото японско облекло, датира от повече от хиляда години, по времето на периода Хеян. Въпреки че в днешен ден това не е всекидневно облекло, тези традиционни одежди все още се носят за специални поводи като сватби, погребения и чайни церемонии. Нека разберем малко повече за кимоното.

Облекло, подобно на съвременното кимоно, започва да се носи по време на периода Хеян (794-1185 година). То често се е носило с хакама (тип дълга пола) или престилка известна като мо. По-късно става модерно да се носи облекло в стил кимоно, но без хакама. Това е означавало, че носещият се е нуждаел от нов начин да държи робата затворена и по този начин се появява оби, широкият пояс около кимоното.

До периода Камакура (1185-1333 година) кимоното се превръща в ежедневен избор за облекло. Наслояването идва на мода. Смята се, че това е момента, в който се зараждат японските цветови комбинации. Тези цветове обикновено се основават на сезоните, пола или понякога на политически и семейни връзки. Изкуството на производство на кимоно прераства в специализиран занаят по време на периода Едо (1603-1868 година). Някои кимоно са били буквално произведение на изкуството и са стрували повече от едно семейно жилище. Хората са запазвали кимоното и са го предавали на следващите поколения.

Кимоно са били популярни по-много причини, главно поради това, че е подходящо за различни поводи. Те са можели лесно да бъдат наслоени или променени, за да са подходящи за всеки случай или сезон. Тежкото копринено кимоно е можело да се носи през есента и зимата, докато лекото ленено и памучно кимоно, известно като юката, е можело да се носи през лятото. Юката все още се носи по време на сезонни летни фестивали и шоута с фойерверки.

От периода Едо кимоно модата на мъжете и жените остава почти непроменена и до днешен ден. Но в крайна сметка сложността на носене на кимоно и тромавите сандали, които се изискват за тоалета се превръщат в пречка. Кимоното излиза от мода по време на периода Мейджи (1868-1912 година), когато правителството насърчава хората да приемат западния стил на облекло.