Културното наследство на Нара, Япония

Културното наследство на Нара, Япония

09/11/2018 Off By ivo

В периода преди японците да построят столица в Киото през дванадесети век, управлението се е измествало в различни региони почти толкова често, колкото и тектоничните плочи са се измествали под островите на държавата. През осми век столицата на Императорска Япония е била преместена в Нара, като страната е била управлявана от там само 74 години преди да бъде отново преместена.

Що се отнася до историците и туристите, град Нара е можел да се превърне в друг забравен град като Асука, Отсу, Камо или Нагаокакио – предишни столици на Япония, които повечето хора днес дори не могат да назоват. Но Нара е различна поради нейните зашеметяващо красиви сгради, които са били оставени по време на управленческия период.

Днес Нара е приятен град с население от около 400 хиляди души, който прегръща миналото си, но все пак гледа към бъдещето с голям брой университети и устойчиви индустрии, основаващи се на текстил и туризъм. Като тя все още се дефинира от нейната история от повече от 1300 години.

Седем конструкции в Нара са обявени за част от официални обекти на световно наследство. Макар че има и други неща, които могат да се видят, заедно те оформят най-добрия пример за древна столица и значението на града като религиозен и политически център в миналото. Ето някои места, които не бива да бъдат пропуснати в древната столица Нара.

Heijo Palace Site

Въпреки че това някога е бил един от най-големите обекти в Нара, Двореца Хейджо сега е само основа с няколко реконструкции. Той е построен през осми век и е бил използван като имперски дворец само за 74 години. Дворецът и градът около него са били базирани на оформлението на град Сиан в Китай, който е бил един от най-важните азиатски епицентрове по онова време. В наши дни това не е най-популярната дестинация за посещение в Нара, но реконструираните сгради и останалите руини дават добра представа за това как някога е изглеждал двореца.

Todai-ji Temple

Храма „Тодай-джи“ погледнат отвън е внушителен – и това не е голяма изненада като се има предвид, че това е била най-голямата дървена сграда в света до преди около десетилетие. Вътре огромният Буда (най-голямата бронзова статуя в света) се извисява величествено над посетителите. Повече от два милиона души са допринесли с парични дарения да подпомогнат изграждането на оригиналния храм през осми век с идеята, че Буда ще защити страната от природни бедствия. Поради това, че храма е конструиран от дърво, той на два пъти изгаря от построяването му насам, като последно е бил реконструиран през 1709 година.