Куротани Уаши Но Сато, Япония

Куротани Уаши Но Сато, Япония

09/07/2019 Off By ivo

Недалеч от Киото се намира село, което е посветено на традиционния занаят за производство на хартия от повече от 800 години. Селото Куротани е заобиколено от красива и релаксираща природа, с потоци от чиста вода, които се спускат по улиците между старите японски къщи.

Бивайки близо до Киото и областта за производство на коприна, Танго със сигурност е помогнало на Куротани по пътя му към славата, тъй като хартията им е била използвана за опаковане на коприна и кимоно. Но след реставрацията по време на периода Мейджи, въвеждайки нови технологии, търсенето на уаши намалява, от което последва и спадът на населението. Днес там са останали около десет семейства, които поддържат този занаят жив.

Повечето жители в Куротани правят хартията от нула. Легендата разказва, че това скромно планинско селце е било убежище на победения клан Хайке, където те оцелявали като отглеждали ориз и правели хартия уаши. Производството на хартия е традиционно зимен занаят, когато селяните са можели да си отдъхнат от селското стопанство. Хартията уаши се прави частично от кората на японска черница и от части от цветето мацумата. Занаятчиите стъпкват клоните, които са накиснати в потоците на селото, първата стъпка на процеса за производство на хартия, което им позволява да отделят влажната кора от клонките. Това е последвано от процес на сушене, след това почистване и накрая счукване на материала в подобен на каша разтвор.

Куротани уаши е извоювала специално място сред японската хартия уаши, не само защото има повече от осемстотин годишна история. Тя е също известна с здравината и дълготрайността си, на пръв поглед незначителни качества за хартия, но уаши традиционно се използва за хартиените плъзгащи се врати и чадъри шоджи, както и много други неща като хартия за писане, пликове, декоративни картички, оригами, опаковки, фенери и други битови предмети. В наши дни уаши се продава повече като рядък луксозен предмет, особено ако е ръчно изработена, какъвто е случаят с хартията от Куротани.

Семинар за създаване на хартия уаши

Недалеч от самото село, местно училище е преустроено, за да разполага с цехове за производство на хартия, магазини за подаръци и малък музей. Сградата се нарича Куротани Уаши Но Сато и нейните работилници дават на посетителите възможност за практически опит в правенето на хартия, започвайки със създаването на разтвора от кора от черници и мацумата. Тази част от процеса се нарича „разслояване“ и използва специални правоъгълни сита за разделяне на водата и влакната. Инструкторите показват специални движения, чрез които влакната да се преплетат и да се получи желаният ефект и материал. Процесът може да приключи с това и влажният материал да бъде оставен да изсъхне, превръщайки се в хартия уаши. Въпреки това, за по-креативна версия на хартията уаши, процесът на „разслояване“ може да бъде последван от декорация. Това може да включва боядисване, добавяне на растения и цветя, златни люспи и други материали. Но трябва да се има предвид, че колкото повече декорация се поставя, толкова по-голям е шансът, че хартиените влакна няма да се свържат подобаващо и ще се разпаднат. Въпреки това, организаторите на семинара в Куротани осигуряват на посетителите няколко сита с хартия, така че няколко могат да се отделят настрана и да останат непокътнати, а останалите да бъдат декорирани.

Семинарът на Куротани Уаши е наистина превъзходно преживяване и не е изненадващо, че е задължително да се резервира предварително. Той е отворен само през почивните дни и национални празници и е затворен от месец януари до месец март. Той дава възможност на посетителите да направят хартия за самите себе си в едно от най-традиционните и исторически села в Япония. Разбира се, ръчно изработена хартия може да се закупи и от магазина за подаръци и сувенири в Куротани Уаши но Сато или Куротани Уаши Кайкан, магазин за подаръци, който се намира в самото село.

Как се стига до село Куротани

Въпреки че изглежда като изгубено село в планината, Куротани се намира само на петнадесет минути с кола по магистрала от Киото. Също така, то е лсно достъпно с обществен транспорт чрез главната линия Джей Ар Санин до гара Аябе.