Модерен живот в традиционен стил в Корея

Модерен живот в традиционен стил в Корея

30/11/2018 Off By ivo

Сред небостъргачите от стомана и стъкло и подредени жилищни комплекси, в северозападен Сеул се намира квартал от къщи, построени в традиционен корейски стил. Но нещо по тях изглежда съвсем ново.

Посочени от Сеулското столично правителство и квартал Ънпьонг през 2011 година като обект за жилищно строителство, селището Ънпьонг Ханок има за цел да насърчи онези, които търсят да изградят ханок (традиционни корейски къщи).

Двойката на средна възраст Бак Ин-Ги и Ън-джонг живеят в този квартал заедно със своите двама сина и майката на Бак Ин-Ги. Семейството е построило модерния ханок и се е преместило да живее там през април 2018 година, като е кръстило къщата Хам Кьонг Ру.

Бак подписва документите за земята, разположена в подножието на планината Букхан през 2013 година. Бак вече мисли, че може би е бил „обладан“ от нещо по време на подписването.

Преместването е било от части породено от възрастта на майка му. Живеейки в типичен тесен апартамент, сякаш в затвор, тя не е разполагал с голям избор от неща за правене освен да гледа телевизия или да се взира в тавана. И тази гледка го е измъчвала.

Строителството на къщата започва едва през 2017 година. Дотогава семейството пътува из цялата страна и посещава различни къщи тип ханок. След тези посещения и задълбочено проучване на книги по темата те изграждат план на къщата, която искат да построят.

„Благодарение на проучванията успяхме да започнем с известна увереност. И затова сме значително доволни от резултата,“ казва съпругата, седейки в трапезарията, изпълнена със слънчева светлина.

Хам Кьонг Ру е двуетажен ханок с мазе. Къщата разполага с „дечонг“, еквивалента на всекидневна, в центъра. Първият етаж се състои от кухня и „сарангче“ – стая за гости. На втория етаж има две спални, както и малка обща баня.

Атмосферата е светла и спокойна, вятърът и слънчевата светлина свободно се вливат в и извън пространството, като класически ханок. Дървената къща е светла на цвят, но той е някак богат, тъй като първото показва годините си.

„За ханок нямате нужда от декорация, защото интериорът е също и нейния екстериор. В известен смисъл тя е непълна структура, но в това се крие чарът и,“ казва Бак.

Къщата предлага модерни удобства. Традиционната ханок структура не би трябвало да има място за вход. В историческите драми виждаме как обувките се поставят пред къщата. В реалният живот това би било много неудобно, така че Хам Кьонг Ру има отделно място за обувки.

Въпреки че прозорците са традиционно оформени със симетрични дървени решетки, те са продукт на съвременната технология, предлагащи пълна изолация.

За разлика от популяеррните селищета Букчон Ханок и Сокчон Ханок в центъра на Сеул, правилата за къщи ханок не са толкова стриктни в този квартал, което позволява на живущите там да разгледат нови възможности. Ето защо има двуетажни къщи. Но това не означава, че Ънпьонг е място напълно освободено от правила, все още съществуват сериозни ограничения.

„Правителството трябва да подхожда по-реалистично по отношение на правилата за ханок. За да получим общински средства трябва да отговаряме на определени стандарти, предложени от правителството“, казва двойката. „Но тези стандарти са невъзможни когато създавате къща, в която да се живее.“

Кварталите от тип ханок в центъра на града изпитват затруднения с големия наплив на туристи, като един ден Хам Кьонг Ру също може да бъде застигнат от същия този наплив. Но семейството не е твърде притеснено, тъй като те искат повече хора да изпитат радостта и чувството от това да живеят в един модерен ханок.