Най-популярните билки в Япония

Най-популярните билки в Япония

11/02/2019 Off By toni

Знаете ли колко вида билки има в България? А знаете ли кои са най-често срещаните билки в страната на изгряващото слънце, които са ценени не само заради ценните им лечебни свойства, но и заради специфичните им вкусови качества.

Mitsuba
Детелина – билка, ценена е не само заради аромата си, но и се използва много често като гарнитура, в салатите и супите,
а едновременно с това и като декорация за готовите ястия.
Често майсторите-готвачи използват билката като я сваряват и увиват сушито в нея, като по този начин придава още по-специфичен вкус на сушито. Често при приготвянето на билката под формата на подправка се сварят листата и се мариноват в соев сос.

Boufu
Това е билка, подобна на детелината и е от същото семейство растения. Основно може да се яде със сашими или мариновани отново в соев сос. Отсега да вметна, че сашими-то представлява плато от сурови риби или морски дарове без други добавки.

Shiso (японска слива)
Има зелени листа, които имат смесен аромат между босилек и мента. Листата от шисо служат за украса на някои японски ястия направени от сурова риба, както се използват и в салати и сашими. Освен това тази билка се смила и се използва за ароматизиране на сосове, използвани в японската кухня. Листата могат да се мариноват в соев сос и след това да се използват като гарнитура към ориз и суши.

Hojiso
След като разцъфне растението, плодът му и неговия цвят се оприличават на роза. Доста често тази билка се използва за гарнитура към темпура или се прави на пюре, което се разбърква със соев сос и уасаби и се използват към сашими. Този стил на сос се нарича „ohba shouyu“.

Tade (воден пипер)
Този тип билки или по-скоро подправки се консумират сурови с риба, защото имат алкални свойства и могат да балансират киселинността на рибата по същия начин както и други сурови зеленчуци.

Benidate
Ароматнота и пикантна, подправката се използва като гарнитура и освежава вкуса на сашимито.