Наръчник за уличната храна в Япония – Втора Част

Наръчник за уличната храна в Япония – Втора Част

24/10/2018 Off By ivo

Иакитори

Иакитори е класически деликатес, представляващ пилешки шишчета на скара, изпечени върху въглища. Това ястие е известно в цяла Япония и включва всички части на пилето, като месото, шията и черния дроб, всяка допринасяща със своя уникален вкус. Подправките, с който се поднася включват уасаби, кисела картофена паста, горчица, соев сос и сол. Съществуват и варианти като негима иакитори – шишчета от крехки парченца от пилешко бутче и зелен лук, и тсукуне топчета от пилешка кайма на шиш, изпечени на скара и покрити със сладък соев или терияки сос. Въпреки че пилешкото месо е най-често използвано за този деликатес, не места то бива приготвяно и със свинско и телешко месо.

Гьоза

Гьоза произхожда от Китай, но тя е доста популярна в Япония. Тези пържени кнедли обикновено се пълнят със смес от свинско месо, зелен лук, лют червен пипер, зеле, чесън, джинджифил, соев сос и сусамово масло. Обикновено те се сервират със соев сос и оцет.

Корокке

Тази храна е вдъхновена от френските крокети, като се състои от пържена тестена обвивка с пълнеж от картофено пюре или сметанов сос.

Данго

Това са кръгли кнедли, приготвени от лепкаво оризово брашно и вода, варени докато се стегнат. Те се сервират по четири нанизани на шишче и се подправят с различни сладки или солени сосове и пасти. Mitarashi dango е една от най-известните версии на ястието, като при него оризовите кнедли са запечени на скара и покрити със соев сос.

Сенбей

Сенбей са оризови бисквити, които се предлагат в стотици различни вкусове и форми. Въпреки че те се предлагат и в магазините, е най-добре да бъдат закупени от уличните търговци, където са току що изпечени на скара на въглища. Повечето сенбей са пикантни или солени и подправени със соев сос, но могат да бъдат намерени и сладки видове.