Наръчник за уличната храна в Япония

Наръчник за уличната храна в Япония

19/10/2018 Off By ivo

Всяка година в Япония се провеждат над 100 000 фестивала и събития. Една от очарователните характеристики на тези събития и фестивали са традиционните търговци на храна, които предлагат голямо разнообразие от сладки и солени деликатеси.

Повечето продавачи на улични храни, известни като ятай, следват верига събития в цяла Япония. Докато ятай могат да предлагат храните си независимо от събитията, това е рядко срещано. В много японски градове не се предлага улична храна, но изключения съществуват, като например районът Накасу, окръг на Фукуока, който е известен със своята улична храна.

Повечето японски улични храни са вдъхновени от стари класически рецепти, които съществуват от около началото на 20-ти век или по-дълго. В много от случаите, тези храни не се предлагат в голяма част от ресторантите, но дори и да се срещат в менюто, те имат по-различен вкус от тези приготвени от уличните търговци.

Класическите японски улични храни включват:

Такояки

Такояки са изпържени до златист цвят тестени топки, пълни със ситно нарязан октопод, темпура, джинджифил и пресен лук. Създадени първоначално в Осака, тестените топки са изпържени в специални чугунени тигани и можете да гледате целия процес на това как изкусните продавачи умело приготвят деликатеса. Приготвеното Такояки се консумира горещо, докато то е хрупкаво от външната си страна и меко отвътре, с добавки като японска майонеза, пикантен сос, сушени водорасли и сушени люспи от риба.

Якисоба

Нито един японски фестивал не би бил пълен без якисоба. Тя се състои от пшенични нудли, пържено зеле и лук, които след това са покрити с пикантен сос, сушени водорасли и пържено яйце.

Икаяки

Цели калмари, изпечени на скара може да не звучи като най-изтънченото ястие, но готвачите на японската улична храна успяват да извлекат най-доброто от една толкова семпла концепция. Свежите калмари се приготвят на скара върху въглища, като са обилно намазани със соев сос и сервирани с парче лимон.