Нощният живот в Токио – Култура и храна

Нощният живот в Токио – Култура и храна

06/12/2018 Off By ivo

Асакуса

Много от посетителите в Токио ще се отправят към Асакуса през деня. Асакуса е бил развлекателен район по време на периода Едо през 17-ти до 18-ти век и все още има налични елементи от това наследство и в днешен ден. Но той е най-известен с религиозните си сгради – особено с красивия храм Сенсо-джи.

Но много части на Асакуса и по-специално храма Сенсо-джи са осветени през нощта и предлагат различно преживяване, след като тълпите от туристи са напуснали. Има нещо наистина красиво в религиозния комплекс, особено след като над него се спусне мрак и вътре възцари спокойна духовна обстановка.

Храна

Един от начините да преоткриете японската кулинарна сцена е, разбира се, чрез посещаването на различни ресторанти. Причината, поради която това е така е защото посещавайки тези ресторанти и заведения, също ще имате възможността да научите много за културата на града и за японския начин на живот.

Ако сте наели гид и прекарате няколко часа с него, ходейки от ресторант на ресторант, ще чуете истории за това защо японският нощен живот е такъв, какъвто е – включително изакая (малки барове) и как са се развили местните ястия. И разбира се, присъствието на експерт, който ще може да отговори на въпросите, които навярно имате за Япония, винаги е плюс.

Не е сигурно дали някой действително се е опитал да преброи ресторантите в Токио, но се смята, че в него има около 100 хиляди места за хранене. Честно казано изглежда, че всяка улица е изпълнена с места, където можете да се нахраните или да се насладите на питие.

Има хиляди отлични опции, от които да избирате, но ако търсите забавно токийско преживяване, тук има няколко вида места, които ще ви осигурят автентично кулинарно приключение.

Рамен

Докато сте в Токио задължително трябва да посетите ресторант за рамен. Той е вкусен и се приготвя и изяжда бързо, така че е идеалната храна, когато имате заплануван натоварен нощен график или както правят много японци след като са подпийнали добре.

В повечето рамен ресторанти ще трябва да купите билет за ястието си от машина, разположена на входа и след това да го представите на готвачите.

Изакая

През токийските нощи едно от най-автентичните неща, които можете да направите, е да посетите „изакая“. Това в основата си означава „традиционен пъб“ на японски, като тези заведения идват във всички форми и размери. В най-простата му форма ще видите задимен изакая, изпълнен с хора, които пият бира и консумират печено месо на шишчета (якатори). Тези шишчета се състоят основно от пилешки сърца и дробчета.

Изакая също могат да бъдат доста по-луксозни, с качествена храна и местно саке. Като може и да ви се наложи да седите седнали върху сламена рогозка със скръстени крака пред ниска маса.

Това, което различава изакая от другите японски ресторанти, е че храната се споделя и се сервира постепенно, чиния по чиния.

Шабу Шабу

Ако сте в група, друг забавен стил на хранене в Токио е шабу шабу. Това е подобна концепция на „хот пот“ в Корея и Китай, която е предимно готвене на месо и зеленчуци в голям съд седящ в средата на масата. И след като храната е готова ще има най-различни сосове, в които да топите ястието си.

Ресторанта на роботите

И докато сме на темата за местна храна е задължително да споменем ресторанта на роботите. Има вероятност да сте чували за него, защото това е популярна атракция за туристите, посещаващи Япония. Но дори и да не сте, можете да очаквате следното.

На първо място, името „ресторант“ е малко подвеждащо, защото всичко, което наистина можете да получите в него са закуски и бенто (традиционна японска хранителна порция в кутия). А когато става дума за „роботите“ със сигурност има много от тях. Но голяма част от представлението там всъщност се изпълнява от хора.

Представете си ресторанта на роботите като шоу с много светлини, цветове и действие. Това е специален експеримент в Токио, но не е най-автентичното нещо, което можете да посетите.