Остров Якушима

Остров Якушима

16/10/2018 Off By ivo

Якушима е почти кръгъл остров с територия от около 500 квадратни километра, принадлежащ към префектура Кагошима, разположен на няколко десетки километра южно от Кюшу в архипелага Осуми. Възможно е да стигнете до там от по-голямата част от градовете в Япония, благодарение на малкото летище, намиращо се в Якушима. Островът е известен със своята наистина гъста и почти непокътната природа, което го прави първия японски обект, който влиза в списъка за световното наследство на ЮНЕСКО през 1993 г.

В основата си острова е гранит и се смята, че е издигнат от движението на земната кора. Една от основните характеристики на тази област са разликите в температурата и климата на острова, които са най-високите на земята. Можете да видите растения от двете субтропични зони, а студените умерени зони на острова и дъждовете са толкова много, че хората казват, че вали 35 дни в месеца.

Тук се намира огромна разнообразна гора с множество пешеходни пътеки, обичани от предимно японските туристи. Природните атракции на острова включват и ходене между огромни хилядолетни дървета, създаващи уникална и завладяваща атмосфера. От местната фауна Якушима се слави с изобилие на диви животни, по-специално петнистият елен и маймуните макаци, за които местните хора обичат да казват, че са толкова на брой, колкото и местните жители на острова.

Кедровите дърветата, яку суги, са символ на Якушима и тази титла е запазена за кедрови дървета на възраст над 1000 години. Ще забележите, че яку суги, растящи в областите, покрити от облаци и мъгла, понякога пускат корени от листата и стъблата си и се извиват в странни форми. На острова има един конкретен кедър, открит през 1996 г. и разположен на височина 1350 метра, за който се смята, че е най-големият и най-старият в света. Той се нарича Джумон Суги. Съществуват различни теории за възрастта му, вариращи от 2000 до над 7000 години.

На острова има много възможности за туризъм. Разходка в гората на яку суги в Shiratani Unsuikyo, както и бани в СПА център в непосредствена близост до морето в Hirauchi Kaichu Onsen. Други интересни места за посещаване са Ooko-no-taki – най-високият водопад с най-голямо количество вода в Якушима – и Senpiro-no-taki, където водата пада от около 66 метра върху гигантски монолит от гранит.