Резюме на “Ваeлeт Евергарден”/Violet Evergarden

Резюме на “Ваeлeт Евергарден”/Violet Evergarden

27/10/2018 Off By toni

Ваeлeт Евергардън е едно аниме излъчено от Нетфликс, за което анимацията и дизайна бяха уникално направени.
Ако обичате сълзливи анимета с тъжна история, това е анимето за вас.
След края на войната едно момиче остава без ръце на което и се дават биометрични ръце. Заради травмите от войната тя самата не може да функционира нормално.
Ваилът Евергарден от малка е смятана за оръжие, тя няма емоции и не знае какво са те. Убивала е без да и мигне окото и са я смятали за самият дявол.

Тя е била подарена на Гилберт Булгънвила от неговия брат, за това че може да служи като оръжие в армията.
Гълбърт, човек повлиян от емоции, взима Ваилът под неговото крило и я обучава как да пише, чете, говори, държи и най-вече и дава името и, като цветето. Той все и е повтарял, че тя един ден ще разцъфне като цвете и ще носи радост на хората.
Като страничен зрител аз виждах, че тя е влюбена в него и той в нея, но нямаше как да подпомогна, можех само да гледам как ще се развият нещата.
След края на войната и като последно желание на Майора, Ваилът е назначена да работи в пощенска компания, която е държана от близък приятел на Гилбърт.

Клаудиа Ходджинс е близък приятел с Гилбърт и също доста е белязан след неговата смърт. Въпреки това живота продължава и след войната е трябвало да си намери работа, за което е купил една сграда и е основал пощенска фирма, за която, момичетата който приемат поръчките за писане на писма се наричат „Ауто Мемори Дол“. Те са момичета който са образовани и пишат и помагат на хората който са неграмотни да предадат своите емоции в писмата.

Ваилът е грамотно момиче и бързо схваща нещата, но писането и куца, за което директора на компанията е праща на школа за писатели, от където тя започва малко да разбира за нещото наречено емоция.
През цялото аниме тя единствено и само чака команда от Гилбърт и всеки крие от нея, че той е мъртъв. Тя постоянно се опитва да намери някаква негова следа, но когато стигне до някъде, всеки мълчи. С това тя става близка със своите колежки и без да го осъзнава им помага много да преодолеят техни проблеми. По това,че тя не разбира емоциите и какво е любов откровено може да каже мнението си на някой, макар и да го нарани, да осъзнае,че от това има нужда. Малко, по-малко от всичко което чува започва да осъзнава своите емоции и това, че е влюбена в Гилбърт, което след като разбира, че него вече го няма на този свят я съсипва.

В процес на всичко това, нова война се опитва да се заформи и тя иска да се примири със себе си, но и да спаси братът на майора.
Историята на Ваилът е концентрирана повече върху думите, те какво значение имат и как ни влияят. Не много мили неща са и били казвани през анимето, но въпреки това тя ги приема и се опитва чрез тях да се развие, да изпита всяка една емоция зад тези думи.
Цялата история само и единствено се фокусира върху Ваилът, с нейното развитите и как приема живота като „човек“ след войната. С всеки с който се запознава тя ги оставя без дъх, той като името за писателките е кукла, всеки така я вижда. Новелата заслужава да бъде прочетена, с нея малко повече вникваме в ума на героинята, но анимето е успяло да предаде много добре нейното развитие и как хората са и повлияли.
Развитието на целия сюжет е бавно, защото в живота нищо не става бързо, за всяко едно нещо си има време и място. Живота е бойно поле на което всеки трябва да се бие, за да продължи живота си.