Стъпка по стъпка грижа за перуката

Стъпка по стъпка грижа за перуката

08/01/2019 Off By toni

Много от Вас са се сблъсквали със различни проблеми свързани със поддръжка на перуки. Ако сте начинаещи косплейъри, силно се надявам тези съвети да Ви помогнат. Ако пък сте ветерани, може да откраднете някои готини идейки.

1.След доставка
Напълно е възможно, след доставка, перуката да не е във вида, в който си я представяте. По-евтините перуки често идват намачкани по краищата или безформени в горната си част. За целта се налага закупуване на глава за перуки. Ако се спрете на глава от стиропор, цената й не е висока- 7-10лв.
Поставете перуката върху главата като закрепите здраво със карфици. Точно така, набучете прекрасната си перука за главата с карфици. Срешете добре с едър или дребен гребен (не винаги едрия гребен върши работа при къси перуки). Използвайте преса за коса за да оформите краищата и нежеланите извивки.

ВНИМАНИЕ различните перуки имат различна поносимост към топлина (между 120-150 градуса). За всеки случай вземете малко кичурче и експериментирайте до каква температура издържа перуката Ви.
Понякога упоритите нежелани форми в горната част се изправят сами ако са добре опънати на главата за няколко дни.

2.Преди събитие
Стилизирането на перука изисква време и търпение. Сложете снимка на героя си пред Вас. В някои случай освен лак за коса и гребен, ще са необходими и други средства. Започнете с подстригване.
ЗАПОМНЕТЕ: Перуките се подстригват по специален начин. Има много видеа в интернет. Не е добре да използвате ножицата си за подстригване. Перуките бързо претъпяват професионалните ножици.
Използвайте лак за коса, фиби, силиконови ластичета и др. Опитайте се да се доближите максимално до персонажа си.
Ако перуката Ви изисква направата на големи иглички или по сложни форми, ще се наложи да използвате специален тип лепило за текстил или декупаж.
Отделете от 1-5 дни за направа на прическа. Няма да съжалявате!

3.По време на събитие
Ако перуката притежава доста специфична форма, която може да се повреди при пренасяне, е добре да донесете творението си направо върху главата за перуки.

НИКОГА не оставяйте стилизирането за събитието. Мястото е пълно с адски много хора, шумно е, тясно е, а и няма много време.

Когато сме на вън за дълго време е напълно нормално прическата ни да се развали. Същото се отнася и за перуката. На косплейърите се налага да стоят на събитието по цял ден, затова и периодичното “оправяне” е задължително. Отделете време да се върнете до съблекалнята, да срешете перуката си и да я наместите. Това ще Ви придаде един доста по свеж вид.

4.След събитие
Обикновено състоянието на всяка перука след събитие не е особено добро. Затова се налага и специално внимание.
Ако прическата не е била особено сложна, но перуката се е заплела ужасно много, то ще се наложи да я изперете.
За това как да изперем правилно перука може да прочетете в друга наша статия.
Съществува и друг вариант, на име „Кристали за коса“. Нанесете кристалите около заплетената област и разрешете внимателно с пръсти.
ВНИМАНИЕ! Не дърпайте със сила перуката. Разресвайте с пръсти внимателно. Ако използвате гребен, то изберете такъв със големи и едри зъбци.

Ако перуката Ви е била по-специална, задължително проверете дали няма поражения по нея. Отстранете ги.
Преправянето на перука след евента не е честа практика на повечето косплейъри. Личното ми мнение е, че ако се наложи да обличате същият костюм отново, най-вероятно ще се наложат поправки по него. В този случай ако перуката Ви е предварително „готова“, ще спестите време и нерви.

5.Съхранение
Различните перуки се съхраняват по различен начин.
Ако перуката Ви е дълга и няма много специфични обемни форми, може да я приберете в дълъг плик (самата тя ще пристигне в такъв). Сгънете я на две или я поставете опъната в шкаф. Важно е върху нея да няма тежки предмети.

Перуката Ви има специфична форма и прибирането в шкаф би я повредило? В този случай я оставете на главата за перуки и я приберете внимателно в плик. Ако пък не може да си позволите нова глава за перуки – импровизирайте. Напълнете вътрешността на перуката със вестници, вата или др.. Важно е да запазите опънатата форма. В този случай потърсете и приберете перуката си в кутия с твърди стени.

Автор: Елм