Уено, Токио

Уено, Токио

20/06/2019 Off By ivo

Със своя чудесен достъп до летище Нарита и региона Тохоку, районът Уено може да се нарече основна част от туризма в Токио. Там има много места, където туристите да се почувстват погълнати от културата и историята, особено около парк Уено, където могат да се намерят много музеи и художествени галерии. Нека разгледаме някои от най-интересните и красиви места в Уено и околността.

Станция Уено

Станция Уено е голяма гара, през която преминават много влакови линии, като линията Яманоте и високоскоростният влак шинкансен. Има много хора, които използват тази станция, било то туристи, пазаруващи до бизнесмени, станцията се използва всекидневно, така че туристите могат да усетят динамиката на столицата на Япония в пълния й красив хаос.

Въпреки че станцията изглежда сложна като лабиринт, има много знаци и насоки, така че посетителите не трябва да се притесняват, че ще се загубят.

Уено има много музеи и учреждения, свързани с японската култура, които му придават репутация на област, свързана с изкуството. Там могат да се видят скулптори, стенописи и други публични произведения на изкуството, разположени навсякъде из гара Уено. Особено популярна е гигантската фреска над централния вход. Това произведение на изкуството е създадено от японски художник на име Инокума Геничиро, който е рисувал картини в западен стил.

Зоологическа градина Уено

Парк Уено се намира точно на един от изходите от гара Уено. Това е задължително място за посещение за всеки, който се намира в областта. Зоологическа градина Уено е един от най-старите зоопаркове в Япония и се намира на територията на самия парк. Там могат да се видят над 500 вида животни, като едно от най-популярните е гигантската панда.

С големия си брой на разнообразни животински видове тази зоологическа градина е втората по големина в Япония. Там има не само популярни животни, които могат да се видят почти на всички други места, като лъвове и слонове, но и доста редки видове като гореспоменатата панда и окапи.

Статуята на пандите на входа на зоологическата градина е известно място, на което повечето туристи си правят снимки за спомен от посещението си.

Езерото Шинобазу

Езерото Шинобазу е естествено формирано езерце в парк Уено. То е известно с красивата гледка която предлага, а именно стотиците цъфтящи лотоси във водите му, а то датира от периода Едо и пълната му красота може да се наблюдава от юли до август месец. В средата на езерото се намира и красивият храм Бентендо, което прави целия пейзаж прекрасен и подчертава красивата японска естетика.

В частите на езерото, където няма цъфтящи лотоси, посетителите могат да се насладят на разходка с лодка. Цветните лодки с форма на лебеди са идеални за посетители, които желаят да си направят прекрасна снимка, обхващаща красивия пейзаж на езерото и парка.

Езерото е известно и с красивите си дървета, изпълнени с черешови цветове и многото пъстри цветя, растящи около него.

Храм Кийомизу Каннон-до

Храмът Кийомизу Каннон-до има голяма платформа с изглед към езерото Шинобазу, намираща се на върха на скала. Той е построен през 1631 година и е създаден по модела на храма Кийомизу-дера, намиращ се в град Киото. Под платформата на храма има странно иглолистно дърво наречено Цуки но Мацу, което означава Лунен бор, което има извити, заоблени клони, които приличат на Луна.

Храм Уено Тошогу

Храмът Никко Тошогу, който се намира в град Никко в префектура Точиги, е мястото, на което лежат останките на шогуни от периода Едо и е популярна дестинация както сред местните, така и сред чуждестранните туристи. В самия парк Уено има подобен храм, който също носи името Тошогу. Този храм също се гордее с великолепни декорации, точно както този в град Никко.

Златната сграда привлича вниманието дори от далече, а при по близък поглед посетителите могат да се насладят на прекрасни и прецизни триизмерни дърворезби.

Пътят, водещ до светилището, е осеян с множество каменни фенери, като те наброяват над 200 и са били поставени там, когато главната сграда е била построена през 17-ти век. Те са доста големи и в повечето случаи надминават човешка височина. На някои от тях може да се види зеленикав мъх, който прави тяхната дълголетна история още по-красива и очевидна.

Музей Шитамачи

Музеят Шитамачи е място, което пресъздава вида на старите райони на работническата класа, които са били изгубени по време на Втората световна война и голямото земетресение Канто през 1923 година. Посетителите могат да разгледат старите експонати, включващи електроника и мебели, а също така и да ги снимат.

Целият музей придава чувството за един голяма филмова площадка, като там могат да се видят наистина интересни експонати. Изложбите се променят в зависимост от сезона и има демонстрации на традиционни занаяти през повечето време, така че независимо кога се посети винаги ще има нещо интересно, което да се види.

Там има също и витрина със сладкиши и могат да се купят евтини бонбони, наречени дагаши. Също така може да се разгледат и докоснат и играчки, с които са си играли децата в миналото.

Светилище Шинтая

Червените порти Тори, които могат да се видят между редовете на сградите, принадлежат на това светилище. Храм Шинтая се намира на няколко минути пеша от гара Уено.

Интересното за този храм са патиците, които се движат свободно в него. В повечето случаи патиците са в добро настроение и на посетителите се предлага да ги погалят, стига те да им позволят.