Уникални неща, които могат да бъдат закупени в Япония

Уникални неща, които могат да бъдат закупени в Япония

20/02/2019 Off By ivo

Докато глобализацията премахва границите повече от всякога, все още има много стоки, приспособления и дрънкулки, които могат да бъдат намерени само в определени страни. Ако посещавате земята на изгряващото слънце, ето какво можете да купите в Япония.

Талисмани Омамори

Омамори са амулети за късмет, продавани предимно в шинтоистките светилища. По време на изпити много студенти могат да бъдат видени носещи омамори за късмет, висящи на техните чанти.

Традиционни чайни сладкиши

Уагаши са били налични още от периода Едо. Леки и деликатни, те обикновено се сервират с чай и представляват лека закуска, съпътстваща японските церемонии за чай.

Готочи

Готочи е дума, използвана за описване на местни специалитети и регионални вкусове, но може и да включва и неща, които не са за консумация като например Хелоу Кити Готочи талисмани. Този тип стоки се продават само в съответните им градове или префектури, което ги прави особено търсени дори и сред японците.

Саке и други японски алкохолни напитки

Япония произвежда и дестилира някои от най-добрите алкохолни напитки в света. Постарайте се да проверите и опитате местните алкохолни напитки, в допълнение към по-традиционното саке и плодово вино, повечето посетители се насочват към Сунтори Ямазаки, което някога е било короновано за най-доброто уиски в света.

Японската мода

Традиционните японски дрехи са един от най-популярните сувенири за чуждестранните посетители. За да се подсигурите, че няма да ги оставите в гардероба си да събират прах, купете дрехи, които да могат да се носят с различни тоалети като например хаори, кимоно дълго до кръста, което може идеално да е комбинира с дънки и тениска, или канзаши, украшение за коса. Разбира се, нетрадиционната японска мода, създадена от известни или изгряващи нови дизайнери е друга опция и също толкова интересна и привлекателна.

Фурошики

Фурошики са многофункционални текстилни изделия и обикновено са с квадратна форма. Те могат да бъдат използвани за опаковане на подаръци, бенто, или за направа на импровизирани ръчни чанти.

Матча

Япония отглежда чай повече от хилядолетие и произвежда някои от най-добрите чаени продукти в света. Матча по традиция се използва в Япония и Китай за чаени церемонии, но може да се добави към десерти и напитки поради ползите за здравето и вкусовите му качества.

Ръчно изработена японска керамика

Фина и добре изработена керамика може да се намери в специализирани бутици и дори молове. Чаени чаши, клечки за хранене, купички и много други са практични подаръци и сувенири, като също така са лесно преносими.

Фестивални стоки

На практика всички големи японски фестивали имат съответстващи декоративни или символични предмети. Има играчки и хвърчила под формата на шаран за деня на децата, кукли познати като хина мацури, хогойта, дървени фрески във формата на гребла за нова година и много други. Те не само са специфични за японската култура, но са и сезонни.

Аниме и манга стоки

В сравнение с други региони, пазарът за манга, аниме и свързаните с тях стоки в Япония е огромен. Те биват пуснати в Япония много преди да бъдат преведени или публикувани на други места по света. Ежеседмичните списания за манга и ексклузивните аниме стоки са страхотна покупка, с която можете да зарадвате запалените фенове.

Японски музикални инструменти

Японският шамисен е подходящ за всяка музикантска колекция, докато кото или куго са по-подходящи за тези, които имат място, на което да ги съхраняват.

Хартия Ками и Уаши

Специалната японска хартия може да се използва за всякакви неща, от оригами до стенно изкуство. Уаши е вид текстурирана хартия, произхождаща от Япония. Тиксото Уаши, което е доста широко разпространено, не е задължително направено от Уаши. Вместо това е декоративно тиксо, изработено от хартиени влакна, а не от пластмаса.

Текстил Айзоме

Айзоме се отнася до синия оттенък, произведен от някои японски индиго багрила. В наши дни тази традиционна техника за боядисване все още се използва сред някои видни занаятчии, което я прави рядкост и по-красива, поради факта, че се произвежда ръчно, а не от машини.

Ексклузивни японски видео игри

За ентусиастите геймъри, някои игри се пускат само и единствено на японския пазар, като например “Dragon Quest X”, “Shin Megami Tensei: Devil Summoner” и много други. Но имайте предвид, че дори и да ги намерите, има голяма вероятност тези игри да не работят на системи, закупени в други региони.