Храмов престой, прозорец към друг свят в Южна Корея

Храмов престой, прозорец към друг свят в Южна Корея

31/12/2018 Off By ivo

От древни структури, издигнати преди повече от 1600 години до скромни места, разположени в търговски сгради, хиляди будистки храмове и светилища могат да бъдат намерени на територията на Южна Корея.

Будизмът е дълбоко преплетен с историята на Корейския полуостров. През времена на потисничество, храмове, скрити дълбоко в планините са осигурявали убежище на преследваните. В по-модерни времена те са осигурявали безопасно убежище, работа на студенти активисти, преследвани от властта.

Говори се, че храмовете и будисткият живот също така са били предпочитаното място за престъпници, които се опитвали да избягат от закона.

За мнозинството от корейските граждани, на храмовете се гледа не толкова драматично, като те ги виждат като места за спокойствие и медитация.

Много студенти, които учат за важни изпити, намират мир и тишина в храмовете. През последните години самите храмове имат програми за престой, които предлагат на посетителите да опознаят как протича живота в тях.

С продължителност от няколко часа до няколко седмици, програмите за престой в храмовете предлагат на участниците да опитат будистките практики, включително строга диета и изтощителни медитативни практики, които самите монаси практикуват.

Диетата на будистките монаси и монахини е строго вегетарианска, тъй като смятат, че отнемането на живот е тежък грях, както и има пет растения, които са забранени за консумация.

Тези пет растения, които включват чесън и лук, в будизма се смятат, че имат качеството да отровят съзнанието и да отклонят монасите и монахините от праведния път.

Докато практиките за хранене имат религиозни корени, храмовата храна придобива популярност сред обществото.

От части поради популярността на програмите за престой в храмовете и самите храни, будистките практики стават все по-познати на обществеността.

Поради наскоро създалата се атмосфера на помирение със Северна Корея, някои от будистките среди са предложили да се провеждат събития дори в будистки храмове на територията на Северна Корея.