Японска Традиционна Кухня – Кайсеки

Японска Традиционна Кухня – Кайсеки

05/02/2019 Off By ivo

Японската кухня е сред най-ценените в света и едно от местата, в които тя блести най-ярко, е в елегантно представените ястия „кайсеки“. Започва като обикновена храна, която да акомпанира на японските ястия. Кайсеки е традиционен японски дегустационен курс, състоящ се от много малки чайни церемонии, но през вековете тази кулинарна традиция се е превърнала в една от най-изисканите в японската кухня.

Какво представлява Кайсеки

В основата на кайсеки стои принципа за консумация на съставки, които са на върха на своята свежест, като ястията се презентират по семпъл начин. Това се прави не само за да се гарантира изразяването на истинския вкус на всяка съставка, но и за да се представи всеки елемент в реалната му красота, като по този начин се създава перфектното взаимодействие между кулинарията и художественото изразяване. Сега нека разгледаме вкусните нюанси на кухнята кайсеки, където всяка съставка се сервира свежа и високото качество на всеки продукт е абсолютно задължително.

Чертите на японската традиция Кайсеки

Тази прекрасна кулинарна традиция се отличава с няколко основни характеристики, като първата е менюто. Кухнята на кайсеки се отличава с ястия, избрани от главния готвач, за да подчертаят специфична сезонна тема – например, в разгара на пролетта тематиката може да е разцъфнала череша. Такива теми, всяка от които се корени в природата, подчертават високото качество на използваните натурални съставки. Японската кухня кайсеки, която е олицетворението на официално кулинарно преживяване в страната, се характеризира със спокойна атмосфера с приглушено осветление и елегантна посуда. Усещането, че човек трябва да оцени художествения дисплей точно толкова, колкото и вкуса на храната, прониква във всеки аспект на това преживяване.

Ястията в Кайсеки

В кайсеки са включени поредица от различни ястия, като точната подготовка на храната зависи от готвача, както и наличните според сезона съставки. Въпреки това, кайсеки обикновено започва с предястия, последвани от сашими, сготвени ястия, ястия с ориз и накрая десерт. Нека разгледаме няколко известни ястия в японската кухня кайсеки.

Сакизуке

Сакизуке ви позволява да се насладите на изящно приготвени раци и морски таралежи, овкусени с оцет Тоса от региона Шикоку, комплиментирани с бульон от риба тон и портокал.

Суимоно

Суимоно е освежаваща бистра супа, предназначена за почистване на небцето, поднесена в деликатна, покрита с капак лакирана купа. Супата се приготвя от попарена опашка от вол, зелен „хисуи“ патладжан и гъби мацутаке, варени в соев сос.

Хассун

Хассун, или сезонно блюдо, определя темата, която е неразделна част от кухнята кайсеки. Този курс обикновено включва един вид суши, придружен от няколко по-малки ястия като мариновани миди „акаги“ в стил „Сануи“, варена и печена патица „Кавачи“, броколини в соев сос и печено говеждо месо от бут Камеока, това е празник както за очите, така и за вкусовите рецептори.

Мокузуке/Оцукури (Сашими)

Хассун е последван от поднос сашими, наричан „мокузуке“ или „оцукури“, всяко висококачествено парченце риба е представена безупречно. Очаквайте сашими да варира според сезона и местоположението.

Такивасе (Зеленчуци)

Курсът „такивасе“ включва зеленчуци, поднесени с риба, месо или тофу. Съставките се приготвят по отделно, преди да бъдат поставени заедно за финализирането на ястието. Например, можете да се насладите на ястие от риба изпечена на скара със смесица от цветни органични зеленчуци от региона Кага. Ястието се сервира в сос от бяло мисо и сос от сирене, който перфектно акомпанира зеленчуците, без да засенчи вкуса им.

Футамоно / Уанмоно (Супа)

Както подсказва името „футамоно“, което означава капак, или „уанмоно“, което означава японска купа, е ястие сервирано в малка купа или чиния с капак, като то обикновено е супа.

Якимоно (Сезонно рибно ястие)

Курсът „якимоно“ включва сезонна риба приготвена на грил. Рибата се избира и овкусява според това кои подправки са най-свежи в момента, така че сервираните съставки могат да варират в зависимост от сезона. Пример за ястие якимоно е риба от остров Цушима – печена на въглени за пухкава текстура и ароматна кожа и люспи.

Гохан

Курсът „гохан“ се състои от оризово ястие, като риба и ориз, приготвени в глинен съд.

Мизумоно

Кайсеки завършва с десерт, наречен „мизумоно“. Този традиционен японски десертен курс включва десерти като сорбе от японска кафява захар приготвен с агар, традиционен японски желатин, придружен от сезонни плодове.

Кайсеки е най-изисканата форма на японската кухня и като такава изисква най-висок етикет на поведение при хранене. Докато от чужденците не се очаква да познават всяко специфично правило на поведение е важно да се спазват няколко основни формалности, който можете да видите тук – Етикет на хранене в Япония