Съществата от японският фолклор – Втора Част

Съществата от японският фолклор – Втора Част

19/10/2018 Off By ivo

Японският фолклор е пълен със странни чудовища, като призраци и демони. Йокай са тези, които на български наричаме чудовища, въпреки че някои от тях може да изглеждат като хора, а други като неодушевени предмети. Юрей са призраците, които често не могат да преминат в отвъдното, защото са умрели по насилствен начин или търсят отмъщение. Ето още няколко от тези страховити създания:

Йорогумо

Йорогумо е чудовище, чието тяло в горната си част е на жена, а долната на паяк (а на места се вярва, че това е магически паяк, който може да се превръща в красива жена). Докато търси хора, които да изяде, чудовището крие своята долна част скрита. Понякога изглежда сякаш носи бебе, ала то е направено от хиляди яйца на паяк, което дава на жертвата си, след което я зашеметява изненадващо, увива я в мрежата си и я поглъща.

Бакекуджиро

Бакекуджиро е призрачен скелет на кит, който обитава японското крайбрежие. Някои казват, че това е духът на разярен кит, убит от рибари, докато други настояват, че е морски бог. Каквото и да е, той излиза в мъгливите нощи, като води със себе си непознати риби и птици. Макар и да не атакува хората, които го забележат, всеки който го види бива прокълнат с лош късмет.

Аканаме

Аканаме е демон с червена кожа, с размерите на дете, който облизва мръсотията и отпадъците с необичайно дългият си и лепкав език. Той има мазна коса, мазна кожа и ходи на четири крака. Неговите най-любими места са мръсни бани. Този демон може да изглежда полезен, но наистина не е, тъй като разпространява болести до всичко, до което се докосне.

Рокурокуби

Рокурокуби се делят на два вида – чудовище, което не може да бъде различено от нормалните жени, с малкото изключение на това, което може да направи с главата си. Единия вид Рокурокуби, може да удължи врата си до безумните 20 метра, докато другия вид може да отдели главата от тялото си и да лети чрез нея. Рокурокуби се раждат като обикновени жени, но са прокълнати и преобразени от лоша карма, сполетяла ги заради зли дела, извършени от тях самите или от техни роднини.