Along With the Gods: The Two Worlds (2017)

Along With the Gods: The Two Worlds (2017)

01/02/2019 Off By ivo

Един от най-големите хитове в южнокорейската кинематография – режисьорът Ким Йонг-хуа предлага филмова версия на един от най-популярните уеб-комикси, носещ същото име. Филмът заема второ място измежду най-гледаните южнокорейски филми, номиниран e и печели много корейски филмови награди. Това е първият филм от два, които са планирани, поне за момента, като вторият бе пуснат през август месец 2018-та година.

По време на кошмарен пожар пожарникарят Ким Джа-хонг, изигран от Ча Те-хюн, открива, че е бил убит, изпълнявайки дълга си и е принуден да премине към задгробния живот. Изправен пред трима пазители – Хеуонмак (Джу Джи-хун), Ганг-рим (Ха Джонг-у), и И Док-чун (Ким Хянг-ги), кратко след това той бива подложен на поредица от изпитания, за да докаже стойността си като човек, достоен да бъде прероден в следващия живот. Тъй като изпитанията започват и той навлиза по-дълбоко в задгробния живот, възниква усложнение, което поставя цялото начинание в опасност и трябва да бъде разрешено преди да може да премине отново от страната на живите.

Честно казано, ако погледнем “Among the Gods” ще намерим много причини за неговата популярност. Сценаристът и режисьор Ким Йонг-хуа е създал гениална приказка, която предлага поредица от приятни елементи. Оригиналната история, в която има второстепенна сюжетна линия с доста екшън, включваща избягали духове, предлага пленителна фолклорна приказка за смъртта и какво става с духа ни след като умрем. Използвайки многопластовата рамка на ада и изпитанията, през които духа преминава във всяко едно от нивата на ада, филма предлага нов вариант на този жанр. Във втората история Ганг-рим проследява избягал член на семейството, който се е превърнал в изменник и усложнява протичането на изпитанията. Пазителите се страхуват, че това ще се разчуе и ще ги представи в негативна светлина, това придава известна доза напрежение и очакване по време на филма, дали той ще бъде спрян преди да успее да попречи на протичащите изпитания.

Също така самият филм е направен изкусно и приятно за гледане. Сценичният дизайн на И Мок-уон е наистина впечатляващ, преминавайки през различни места в задгробния живот и създаващ запомнящи се сцени. От морето от вулкани, където те провеждат събирането на съда в активен поток от лава и друга среща, която се провежда в средата на гигантска гора, както и много други красиви места. Различните локации са внушителни и успяват да представят много интересни пейзажи. Те са заснети прекрасно от оператора Ким Бьонг-со и представят краен продукт, който може да си съперничи по ниво с голяма част от холивудските продукции, с представянето на различни светове или епичното чувство за мащаб и необятност, примесено с действието, протичащо във всяка сцена.

Но това, което е най-впечатляващо, са актьорите и тяхната игра. Ха Джонг-у е невероятен в ролята на Ганг-рим, „човекът“ отговорен за изпитанията на Джа-хонг. Първоначално изглежда, че той е строг и решен да гарантира гладкото протичане на целия процес, но колкото повече се разкрива миналият му живот, толкова повече той се връща към човешката си личност по отношение на безрасъдството си, докато се опитва да използва различни тактики, за да помогне на Джа-хонг. Филмът успява да го направи привлекателен и симпатичен на публиката, докато героите преминават през различните етапи на изпитанието, поради неговата харизма и способността му да държи емоциите си под контрол. Неговата дясна ръка Хеуонмак е изигран от Джу Джи-хун, като малко по-безразсъден, но все пак почтителен „човек“, който откровено иска най-доброто за Джа-хонг.

Специално внимание обаче заслужава Ким Хянг-ги, която изпълнява прекрасно ролята си на И Док-чун, чиракът на Ганг-рим. Енергична и оптимистична, в началото тя се отнася по-незаинтересовано към предстоящото изпитание, но постепенно с напредването на историята се отдава изцяло на процеса. Тя изглежда искрена в своята загриженост за Джа-хонг и смелостта, която показва в последните части на изпитанието, допринася за позитивното развитие на героя й. И не на последно място, Ча Те-хюн сътворява чудеса с ролята си на Ким Джа-хонг, главният герой в това изпитание. Първоначално той изглежда напълно претоварен от случващото се, но докато научаваме за трагедиите, случили се в неговото минало, ние се инвестираме емоционално в персонажа.

В крайна сметка, филмът е прекрасен и със сигурност си заслужава, въплъщавайки в себе си най-доброто от южнокорейския екшън, фантастика и драма.