Haunted Dungeons: Hyakki Castle

Haunted Dungeons: Hyakki Castle

27/10/2018 Off By ivo

Когато става дума за игри свързани с изследването на тъмници и подземия, техните механики са предимно положени върху ходовите системи. В наши дни, по-голямата част от японските игри в този стил се осланят на аниме естетиката, добавяйки много цветове и характер, с цел да замаскират силно остарелия жанр. Въпреки това, от време на време се случва да има игри от този тип, които да включват битки в реално време, а не чрез редуване на ходове, като наблягат силно върху тяхната естетика и локацията, в която се развива действието. Haunted Dungeons: Hyakki Castle прави и двете, като напълно се потапя в мрачната страна на японския фолклор, изправяйки играча пред таласъми и духове в една добре изпипана и атмосферична обстановка.

Действието на играта се развива по време на периода Едо във феодална Япония, а играчите могат да създадат своя уникална група от ловци на духове от различни раси и класове. Оттам играта е свързана с преминаването през мистериозният замък Hyakki, който е изпълнен с капани, пъзели и, разбира се, свръхестествени заплахи. Повечето от тези заплахи могат да бъдат победени чрез добре обмислени бойни действия, но може би най-големите трудности са природните елементи и глада.

Докато е възможно играча да бъде разкъсан на парчета от злите духове ако не внимава, истинската същност на Haunted Dungeons се крие в това, че голяма част от препятствията могат да бъдат избегнати. Това е възможно защото темпото на играта е изненадващо бавно. Разбира се, това все пак е игра на ужасите, но също така тя дава на играча достатъчно време, в което той да реагира на заобикалящия го свят и опасности, като той има възможността да планира съответната си стратегия. Това темпо е по-бавно и необходимо, поради това че една от ключовите механика на играта е възможността играча да раздели групата си от герои на две части. Тази механика позволява на играча да атакува стратегически враговете си от двете страни.

Когато не се сражавате с чудовища и духове, играта предлага многобройни пъзели и капани, с които ще трябва да се справите, за да продължите с приключението си.