Ju-On: The Grudge (2002) – Японски Филм

Ju-On: The Grudge (2002) – Японски Филм

26/11/2018 Off By ivo

Ju-On: The Grudge възпламени огъня на ранната вълна от японски филми на ужасите през началото на 21-век. Издаден през 2002 година, Ju-On: The Grudge е всъщност трета част от серията Ju-On: The Curse и Ju-On: The Curse 2, които са филми издадени директно на видео касети, като те създават достатъчно популярност на поредицата за издаване на трети филм, който този път не се издава директно на видео касети, а бива пуснат официално по кината.

Сюжета на Ju-On: The Grudge се върти основно около духа на една жена и нейния син, които биват убити съответно от съпруга/бащата в семейството. Поради това, че загиват със злоба и объркване от ужасяващото действие на бащата, те преследват и убиват всички, които влизат в контакт с къщата им.

Факторът, който разграничава Ju-On от обичайната формула за филми, чиято история се върти около къща, обитавана от призраци е това, че проклятието е заразно. Ако влезете в къщата, вие сте прокълнат. Ако друг човек влезе в контакт с някой, който вече е бил прокълнат, то той също става такъв. И веднъж прокълнат, то е само въпрос на време, докато озлобените духове не намерят героите и ги убият. Това е добър неочакван обрат, който премахва формулата, налична в много други филми – ако се избяга от къщата, всичко да е наред.

Но това, което наистина прави филма ужасяващ е звуковият дизайн и грима. Боядисаният в бяло образ на призраците е толкова прост, но ужасно въздействащ, че има голяма вероятност да ви побиват тръпки всеки път, когато детето дух е на екрана. И звука, който Каяко (съпругата призрак) издава ще изправи всяко косъмче по тялото ви.

Ако сте гледали твърде много филми на ужасите от тази епоха, може би ще намерите Ju-On прекалено познат, за да бъде наистина изненадващ и плашещ. Но ако не сте е препоръчително да го гледате, той разполага с доста стряскащи моменти за не така посветените в жанра на филмите на ужасите.