Love’s Twisting Path (2018)

Love’s Twisting Path (2018)

14/01/2019 Off By ivo

Завръщането на Садао Накаджима на сцената за игрални филми след 20-годишна пауза с филма „Love’s Twisting Path“, е едно от най-очакваните заглавия на японската филмова сцена през 2018 година, особено поради факта, че е историческа драма, чийто сюжет се върти около битките с мечове, жанра, който Накаджима е усъвършенствал до съвършенство през петте десетилетия, в които е снимал филми.

Историята на филма протича в Киото, по времето на един от най-обичаните за този жанр периоди – последните години на епохата Едо, където борбата за надмощие на онези, които подкрепят системата на шогуна, и тези на страната на императора е в апогея си, като първите са тези, които са на власт, а вторите са заклеймени като „революционери“.

В тази обстановка се запознаваме с главния герой, Таджуро Кюкава, бивш учител на изкуството на меча, но сега покварен самураи, който напуска своя дом, оставяйки настрана предишната си амбиция и едва успяващ да върже двата края. Тойо, чиято история е доста драматична, управлява кръчма в съседство до мястото, в което Таджуро пребивава, и е тайно влюбена в него, въпреки че не изгледа да осъзнава чувствата си. Таджуро помага на Тойо да се справи с по-избухливите си клиенти, но като цяло води спокоен живот, докато Казума, неговият полубрат, чука на вратата му и го моли да вдигне меча си още веднъж срещу силите, които подкрепят шогуна. Таджуро отказва, но след редица събития му се налага да се сражава.

Садао Накаджима режисира истински „чанбара“ филм, който включва новата тенденция на деконструкция на самурайското съсловие, тук те са представени не като благородници, а като пияни, пристрастени към хазарта, непочтени, избухливи и лишени от всякакъв вид величие, да не говорим за достойнство.

Фактът, че самураите всъщност са били пометени от събитията на епохата, е друг мотив на филма, олицетворен в историята на Таджуро, с простирането на концепцията и до не-самураите чрез историята на Тойо. Връзката между двамата подчертава темата за любовта, която може да издигне хората над задънената улица, в която се озовават през определен етап от живота си, въпреки че финала е далеч от оптимистичен.

Въпреки някои очевидни недостатъци в разказа, „Love’s Twisting Path“ предлага приятно визуално изживяване и със сигурност ще остави доволни феновте на т.нар. жанр „чанбара“, които предпочитат стила от 70-те години.