Smokin’ on the Moon (2018)

Smokin’ on the Moon (2018)

18/02/2019 Off By ivo

Режисьорът Юичиро Танака се впуска в тази комбинация от престъпна драма, наркотици, якудза и комедия. “Smokin’ on the Moon” ни представя луди герои и насилие, но също така емоционален разказ и история за приятелство.

Главните ни герои, Сота и Ракуто са приятели, които работят в бар и прекарват дните си в еднообразие, пушейки марихуана. Еднообразното им съществуване бива оживено от различни интересни герои, като например собственика на бара, който носи женски дрехи, и пушещият марихуана китарист пред бара. Сота се опитва да изкара малко пари, продавайки марихуана, докато Ракуто изглежда да не проявява интерес към нищо. Научаваме, че Ракуто е имал строго възпитание и детство, което е довело до пълната му липса на мотивация и нежелание да си намери работа или да се измъкне от мързеливия си начин на живот. Той има връзка с млада жена, която също е пристрастена към наркотиците. Когато Сота и Ракуто неочаквано се сблъскват с насилствена банда на якудза, нещата се обръщат към по-лошо. Скоро те се изправени пред по-сериозна заплаха, каквато не са срещали до момента.

Режисьорът Юичиро Танака създава жизнен свят с колоритен характер. Неговият подход на използване на анимация, различни филмови ефекти, като черни и бяли цветове, нестандартни ъгли на снимане, които помагат за създаването на сюрреалистичен ефект, който е много интересен и забавен. Насилствените действия на якудза добавят огромен шок фактор към филма след продължителното комедийно начало на произведението, като през цялото време те изглеждат резки и шокиращи, макар и по добър начин. Действията им изглеждат напълно безсмислени и ненужни в контекста на добри по душа и спокойни главни герои.

Историята е базирана на манга, създадена от Юичиро Танака, със сценарий, написан заедно с Киотака Инаги. Историята изглежда като личен проект на Танака и е леко странна. Филмът незабавно ни въвежда в живота на тези двама герои, с техния разхвърлян апартамент и малкият бар под него, управляван от двама колоритни персонажа. Снимайки в близък план, често създавайки чувство за клаустрофобия, режисьорите дават на публиката усещането, че са там заедно с героите.

“Smokin’ on the Moon” е филм, който се отличава с почти изцяло анти-герои или аутсайдери. Било то чрез тяхната сексуалност, престъпност или просто неконформистичната им природа, те стоят извън границите на традиционното японско общество. Чудесно е да се види филм, който сериозно се занимава с този тип герои, без нито да ги възхвалява, нито да ги критикува.

Рио Нарита ни дава невероятно представление като Ракуто. Неговият герой, описан като мързелив, пушещ марихуана лентяй, се променя коренно докато историята прогресира по напълно естествен начин. Арита Юра е в ролята на Сато и въпреки че има по-малко проблеми и недостатъци, които да превъзмогне, неговият герой е в контраст с дивия Ракуто. Якудза са ужасяващи и създават усещането за омраза, като актьорите играят ролите си перфектно и карат гледащия да изпитва ненавист към присъствието им на екрана.

“Smokin’ on the Moon” има пънк естетика, скандален хумор и изненадващи моменти, наситени с насилие, които го правят добър избор за феновете на алтернативното кино. Неговите анти-герои са добре изобразени, допълващи се добре от поддържащите актьори. Посоката на филма е страхотна и креативна, изпълнена с изобилие от оригинални идеи.