The Windmill Palm Grove (2005)

The Windmill Palm Grove (2005)

28/01/2019 Off By ivo

“The Windmill Palm Grove” е сравнително непознат корейски филм, режисиран и написан от Ю Санг-юк. В главните роли се превъплъщават актьорите Ким Мин-джонг, известен най-вече от корейската драма “A gentleman’s dignity“, Ким Ю-ми, номинирана за наградата за най-добра нова актриса на 42-тората церемония Бексанг за ролята си в този филм, и Джо Ън-сук.

Филмът започва с бизнесдама на име Чуе Сонг-джу, изиграна от И А-хьон, спирайки автобус заминаващ за Кангнънг от Сеул, за да се качи. Вътре в автобуса е Ким Ин-со, адвокат, занимаващ се с патенти, изигран от Ким Мин-джонг. Сонг-джу се запознава с Ин-со предишният ден чрез сляпа среща за брак, уредена от майка й, и тя решава да тръгне след него. Тя сяда до него и го моли да й разкаже за жената от остров Годже, която той все още пази в сърцето си. Ин-со й разказва историята за това как е срещнал тази жена преди няколко години.

Историята на филма се разгръща чрез ретроспекции, започвайки от деня, в който Ин-со стъпва на остров Годже, за да работи като адвокат за патенти към корабостроителна компания, намираща се на острова. Там той среща жена, която не може да изкара от съзнанието си. Тази жена е Хуа-йон, изиграна от Ким Ю-ми, тя живее на острова и е от бедно семейство и работи за корабостроителницата. Тя живее с баба си Чо Ън-сук, в ролята на Бонг-е, и болната си майка. Ин-со моли Хуа-йон да стане негова приятелка за една година.

Ю Санг-юк режисира филм, който е чудесен пример за това как би трябвало да изглежда един мелодраматичен филм. Много от сцените са наистина емоционални, но тази, която наистина се откроява от другите, е когато младата Шим Бонг-е намира емоционално убежище в стаята на доведената си дъщеря, която е само с няколко години по-млада от нея. Контрастът между болката и радялата и с брат й, поради брака й с по-възрастен мъж и щастието на Джонг-сун, която е самотна и намира нов приятел, е представено по невероятно добър начин. Тази нужда от създаване на взаимоотношения (романтични, приятелски или роднински, било то свързани по кръвна линия или не) е една от основните теми на филма.

Друга основна тема, която се подчертава от Ю Санг-юк от началото на филма, е влиянието, което неспазените обещания имат върху хората и върху живота на другите около тях. Въпреки това, героите във филма все още се доверяват на такива обещания, въпреки че дълбоко в себе си те знаят, че те са неоснователни, но дават надежда за бъдещето.

Ю Санг-юк също така показва как влюбването може да промени личността и решенията на някого. Сонг-джу, която е силна независима бизнесдама, все пак избира да преследва и следи Ин-со, с когото се е запознала едва на предния ден – действие, което е напълно нетипично за характера й. Ин-со, който е циник и посредствен човек, и иска да има връзка само за една година с Ю-ми, променя мисленето и характера си и иска да се ожени за нея, като дори я запознава с родителите си.

И накрая, Ю-ми, която знае от личен опит, че влюбването и вярването на празни обещания е довело майка и до болестно състояние, все пак си позволява да обича и избира за пръв път в живота си да повярва на фалшивите обещания на един мъж.

“The Windmill Palm Grove” е силно емоционален филм, който всеки фен на мелодрамата трябва да види.