Utsuro no Hako to Zero no Maria

Utsuro no Hako to Zero no Maria

19/09/2018 Off By toni

След изключително дълго време чакане, най-сетне секундата на Utsuro no Hako до Zero no Maria (по-често наричана HakoMari) вече е освободена и с това е най-накрая да затвори капака на един от най-големите произведения на литературата, които някога са произлезли от Япония, и цялостния най-добър светъл роман, който някога съм имал удоволствието да чета.

Историята на HakoMari е … * уникална *, за да кажем най-малкото. Тя може да бъде класифицирана като фантазия, мистерия и психологически преди всичко друго, но наистина се докосва до почти всеки жанр, който можем да си представим по време на неговата прогресия. Започва привидно обикновен с едно типично възпитано момче на име Хошино Кауки, което е изключително привързано към идеята да има т.нар. “Нормален, ежедневен живот”. Но когато едно тайнствено момиче, наречено Отонаши Ая, един ден се присъединява към неговата класа, съобщава, че е 13,118-ият си училищен трансфер и тя е тук, за да го “разбие”, животът на Казуки веднага става толкова далеч от нормалното, колкото е възможно от човешко естество.

null

Партийното развитие на HakoMari е много трудно да се обясни на всеки, който не го е чел, защото е невероятно сложен и много ниша. Той се върти предимно около устройство за предоставяне на желание, наречено “кутия”. “Кутиите” се дават на различни хора и функционират по различен начин, в зависимост от личностите на героите, от това, което искат, и от това колко много вярват в понятието за предоставяне на желания. Но и в двата случая една кутия може да се счита за пространство като измислен свят, в който хората могат да бъдат хванати в капан, и действа според собствените си правила. По този начин ефективно всичко е възможно в HakoMari, защото всички закони на нормалността са напълно изхвърлени от прозореца.

Мисля, че HakoMari може да бъде класифициран като “Теория на хаоса”. Това е напълно нестабилно, но много систематично. Това е напълно ирационално, но има абсолютно съвършен смисъл. Това е абстрактно, но напълно логично. Тя се забърква с главата ти като нищо друго от по същество първото изречение от първия том и никога не спира, но и не спира да ви очарова с това, което е способно. Изкривяването на заговора е толкова трудно да се предскаже, но те винаги ви карат да се чувствате така, сякаш отговорът е толкова очевиден, когато се разкрие истината. Това е точно толкова добре написано, и в резултат никога не успява да те накара да се усмихнеш и да те впечатли.

Почти всеки отделен том е много различен от останалите, тъй като всяка клетка работи по собствените си правила, но те все още поддържат една и съща тъмна, критична, но невероятно завладяваща атмосфера. Това е всичко възможно, защото писането и разказването е просто великолепно. Авторът накара читателите да танцуват на мелодия като кукли с неговия стил на писане почти като култ, а когато всичко е казано и направено, това вероятно е главната причина, поради която ХакоМари е толкова интересно да се чете. Това е като да се опитвате да поставите триизмерен пъзел на тъмно, освен ако авторът не ви помага да ръководите ръцете си за вас. По този начин се чувствате така, сякаш ви се представя цялостен сюжет, който разумно не би трябвало да можете да пишете, освен ако всъщност действително работи. Но това е нещо, което не може да бъде обяснено само с думи, трябва да го прочетете сами.

Както и да е, HakoMari е само хипнотизирано на запад, но в Япония е основно неизвестно. Така шансовете на HakoMari някога да се адаптира аниме вероятно са доста тънки, дори и сега, след като романите са приключили с публикуването. Не вярвам обаче, че е хуманно възможно да се направят адаптации на HakoMari, които да направят романите справедливо, така че може би това е за най-доброто. Така или иначе, аз съм повече от доволен от това, което имаме, защото това е моят любим лек роман и съвсем просто един от най-добрите четения, които съм имал някога в живота си. Препоръчва се на всички.