Арашияма, Киото

Арашияма, Киото

04/02/2019 Off By ivo

Арашияма е втората най-популярна туристическа дестинация в Киото. Много голяма част от посетителите на Арашияма смятат, че буйната зелена бамбукова горе е единствената дестинация, която заслужава да бъде посетена и много други забележителности в района често биват пренебрегвани.

Бамбуковата гора е едно от най-сниманите места в Киото. Известността на тази бамбукова гора засенчва дори самия град. Никой не може да оспори красотата на тази гора, която се простира по протежение на 200 метрова пътека. Предлагайки такава прекрасна гледка, не е чудно, че повечето туристи се насочват именно към нея.

Бамбуковата гора е винаги на първо място в списъка за посещение на повечето туристи, които за пръв път стъпват в Киото, но това което предлага Арашияма е много повече от нея. Нека разгледаме още няколко неща, които си заслужава да се видят там.

Храм Тенрюджи

Тенрюджи е най-важният храм в района на Арашияма в западен Киото. Това е главният храм на сектата Тенрю на Ринзай дзен будизма и се класира на първо място сред петте най-красиви Дзен храмове в Киото.

Храма се създава в чест на Гаутама Буда и е основан от шогун Ашикага Такауджи (1305-1358 година).

Преди основаването на Тенрюджи императрица Тачибана но Качико, която е била съпруга на император Сага, създава будистки храм на име Данрин-джи на същото място. В средата на тринадесети век обаче, император Госага и неговият син император Камеяма превръщат мястото в имперска вила.

По-късно Ашикага Такауджи превръща вилата в храм, за да проведе поклонение пред паметта на император Го-Дайго, за когото някога е воювал като генерал, но по-късно се обръща срещу него, с тази церемония той се e надявал да успокои душата на починалия император.

Храмът Тенрюджи е изключително успешен и около него се издига комплекс съдържащ над сто по-малки храмове и светилища. Но пожари унищожават храмовия комплекс многократно през 14-ти и 15-ти век, след това бива унищожен повторно по време на войната Онин през 1815 година, също така много сгради и артефакти биват унищожени или загубени по време на бунта Хамагури през 1864 година. Храмът, който можем да видим днес, датира главно от периода Мейджи. През 1994 година Тенрюджи става част от световното културно наследство на ЮНЕСКО.

Градината Хяккаен в храма е особено популярна през пролетните и есенните месеци. Друг акцент в храма е неговото „ханчи“ – езеро, което е пълно с цвета лотос.

Тенрюджи е и дом на различни важни културни наследства, включително портрети на първия свещеник на храма, Мусо Сосеки (1275-1351 година); дърворезба на Гаутама Буда и многобройни илюстрации. В една от основните зали, наречена Хатто има огромен кръгъл Унрю (Небесен Дракон), нарисуван на тавана. Както и езерото и градината Согенчи, които са едни от най-старите изкуствени градини, създадени в Киото от Мусо Сосеки.

Двата по-малки храма Тенрюджи Хонгон-ин и Когенджи се отварят за туристите само за няколко седмици през пролетта и есента и могат да бъдат посетени само в този ограничен период.

Романтичното влакче Сагано

Това, което предлага тази атракция е разходка с прекрасна гледка. Влакът се движи бавно, минавайки покрай стотици черешови дървета през пролетта, изумруденозелена река и гора. Със сигурност ще ви се прииска пътуването с влака да е по-дълго, за да се насладите изцяло на прекрасната гледка. През есента, гледката е еднакво хипнотизираща, както и през пролетта, когато всички листа стават червени, жълти и оранжеви до края на октомври и началото на ноември.

Билет за влака може да бъде закупен предварително, с изключение на местата във вагон номер пет, които може да бъде закупен само на място преди тръгването на влака на гара Торокко Сага. Местата в този вагон са едни от най-търсените, тъй като вагона е с огромни прозорци, които позволяват на хората да се насладят на гледката още по-обстойно. В разгара на пролетта и есента хората се редят на опашка за няколко часа, преди да се отворят касите за билети, за да получат места в този прословут вагон номер пет.

Последната спирка на романтичния влак Сагано е станция Торокко Камеока, като пътниците имат няколко възможности да се върнат – или като вземат влака обратно до гара Торокко Сага, или като се качат на круиз по река Кацурагава до Арашияма.

Круиз по река Кацурагава

Двучасовият речен круиз по изумруденозелената река Кацурагава не е първият избор на всички посетители на това място. Не само, че отнема време за да се достигне обратно до Арашияма, но и цената не е особено ниска, като се равнява на около 80 лева. Но круизът си заслужава до стотинка, особено през пролетта и есента – тогава предлага зашеметяващи гледки по целия път. Една лодка може да поеме до колко двадесет човека. Опитайте се да избегнете предните седалки, ако желаете да останете сухи по време на пътуването.

Билетите за круиза трябва да бъдат закупени от гара Торокко Сага преди да се качите на романтичния влак Сагано. Най-добре е да закупите и автобусен билет от Торокко Камеока до кея, от който тръгва речният круиз.