Вкусни преживявания в Корея

Вкусни преживявания в Корея

24/10/2018 Off By ivo

За любителите на храната Корея е идеална дестинация, тъй като предлага разнообразие от вкусове и преживявания. От това да посетите музея на кимчи и да научите повече за историята и културното влияние на това световноизвестно ястие, до това просто да се насладите на семплата, но вкусна храна от уличните сергии, възможностите са много, а ето и няколко по-интересни такива:

Посетете „хуешик“

Така наречените „хуешик“ са събиранията с колеги след работа в заведение. Но те не приключват след кратка вечеря, а продължават на няколко рунда, отнемайки часове. Задължително включват много блюда и много алкохол, като никога не може да откажете ако по-висшестоящ в работата от вас ви предложи питие. Често след това се ходи и на караоке бар. Тези събития са изключително показателни за корейската работна култура и йерархична структура и е сигурно, че ще добиете по-добра представа за обществото, докато краката ви омаляват, седейки около масата в ресторанта сред развеселени, разпускащи колеги.

Опитайте „саннакджи“

Спомняте ли си сцената с октопода от филма „Oldboy”? Става дума за ядене на жив, все още мърдащ пипалата си октопод. Всъщност има и смъртни случаи, така че най-добре да приложите по-сигурния и милостив вариант като го нарежете на малки парченца, така те пак се движат, но вероятността да се задушите с този деликатес е по-малка.

Поджангмача

Всеки гледал корейски филм или сериали несъмнено е попадал на сцена, в която героите похапват или пийват в малка оранжево-червена шатра, опъната направо на улицата. Там задължително се предлагат любимите на корейците пикантни оризови кексчета или крокети „ттокбокки“, кървавицата „сунде“. Питието е най-често алкохолно, а именно соджу или макколи – оризово вино. Мястото е малко, евтино, уютно и характерно за Корея.

Кафенета

Кафе-културата е изключително нашумяла в Корея и всякакви идейни заведения с уникална тематика продължават да се появяват. Много популярни са тези от тях, в които човек може да облече различни костюми, а за чужденците най-интересни са тези с традиционното корейско облекло. За подслаждане през лятото в кафенета освен парчета торта и разнообразни шоколадови изкушения се сервира десертът „патбингсу“, обичан от малки и големи. Това е комбинация от сладолед, скреж, кондензирано мляко, оризови кексчета, плодчета по избор и сладък червен боб – неустоимо вкусно и освежаващо!