В Пусан през зимата

В Пусан през зимата

07/01/2019 Off By ivo

Пусан е невероятен град, разположен в южната част на Южна Корея до Източно море. Това е много популярна дестинация сред чужденците, особено през горещите месеци – късна пролет, лято и ранна есен. Това не означава, че зимата не е период за посещение. Градът има своя зимен чар, както и доста зимни дейности. Нека да разгледаме някои от нещата, които можете да правите в Пусан през зимата.

Зимните температури в Пусан

Температурите в Пусан са доста по-топли от останалата част на страната. Те са меки със средни температури от около плюс 3 градуса през декември, януари и февруари. Температурата обикновено е само около 0 градуса, но може да падне до -10 градуса през най-студените дни.

Тъй като се намира толкова на юг, там има най-малко снеговалежи от цялата страна, а зимните месеци са най-сухите в годината. Уверете се, че сте се екипирали подобаващо ако посещавате Пусан през зимата.

Дейности в Пусан през зимата

Освен основните атракции, които можете да посетите, в Пусан има някои специфични зимни дейности, които ще направят посещението ви пълноценно.

Кънки на лед в универсалният магазин „Shinsegae“

В „Shinsegae Centum City“ има хубава леденена пързалка, която е отворена през цялата година, но пързалянето на кънки е особено забавно през зимните месеци. Тя може да побере до 500 души и е чудесна атракция за хора от всички възрасти. Освен пързаляне с кънки на лед има и други съоръжения като хранителни салони, зала за култура и салони за клиенти.

Фестивала на коледното дърво в Пусан

Всяка година, започвайки през декември, Пусан провежда масивен коледен фестивал. Той продължава около 40 дни и се провежда по време на коледния период в Южна Корея. На територията на града има три различни зони, като всяка от тях има различна тематика. Основната забележителност е 18-метровата коледна елха в центъра на Пусан, заобиколена от ежедневни изпълнения. Това е идеалното събитие за посещение ако сте в града през месец декември.

Нова година в Пусан

Много барове, клубове и ресторанти имат специални новогодишни събития, но са налични и няколко събития, които се провеждат на открито около Хеънде и Намподонг, като фестивала Haeundae Beach Sunrise, фестивала Dadaepo Sunrise и звъненето с традиционните Камбаната на Надеждата, Камбаната на Любовта и Камбаната на Мира в парк Yongdusan.

Друго популярно нещо сред местните жители е разходката по моста Гуанган, отброявайки до новата година. През месец януари Пусан става доста специален, тъй като тогава се провеждат много празнични новогодишни събития.

Пусанският аквариум за морски живот

Аквариумът е прекрасно място за посещение на хора от всички възрасти, особено през студените зимни месеци или дъждовни дни. Аквариумът в Пусан съдържа над 250 различни вида, включително риби, влечуги, земноводни и водорасли. Огромният стъклен подводен тунел е акцентът на аквариума, тъй като ви кара да се чувствате дълбоко под океана, където можете да се възхищавате на прекрасните плуващи животни. Ако не сте сигурни какво да правите в Пусан през зимата, тогава аквариума е добро място, от което да започнете.

Ски курорт Еден

Ски курортът Еден е най-близкият курорт до Пусан. Той е един от най-малките ски курорти в Южна Корея, но е чудесно място за начинаещи скиори. Той разполага с 5 ски писти и 3 седалкови лифта. Най-добрият период за посещение на курорт Еден е през началото на месец февруари. Времето в Пусан през края на януари и февруари месец е все още студено, но доста меко.

Плувен фестивал Haeundae Polar

Фестивала Haeundae Polar се провежда всяка година в началото на месец януари в Пусан. Този фестивал поставя началото си преди повече от 30 години и вече е станал едно от най-популярните неща, които трябва да се направят по време на зимно пътуване до Пусан.

Фестивалът стартира с ранно сутрешно състезание по плуване, последвано от главното събитие – полярното плуване. Дори да нямате желание да плувате, фестивала все още е една от най-интересните атракции, които можете да видите в града през зимата.

Спа Ленд

Зимата е идеалното време да прекарате известно време в джимджил-банг (Jjimjil bang). Това е традиционна корейска баня, където корейските жители идват да се изкъпят и отпуснат. Това може да е ужасяващо преживяване за чужденците, когато посещават такова място за пръв път, тъй като трябва да се съблекат голи и да се къпят с местните хора. Но не се притеснявайте, баните са разделени по пол.

Има много джимджил-банг, разположени в целия град, но Спа Ленд е най-известната и е много достъпна за чужденци. Спа центърът се намира в „Shinsegae“ и се състои от 22 различни спа центъра. Използва се само естествена изворна вода, която се изпомпва от дълбочина около 1000 метра.

Рибен пазар Jagalchi

Рибният пазар Jagalchi е основният рибен маркет в Пусан. Той се намира в района Джунг-гу на крайбрежния страничен път. Той е не само най-големия рибен пазар в Пусан, но и в останалата част на Южна Корея. На пазара може да се купят всякакви продукти като жива или сушена риба и други морски обитатели.

Посещението на пазара е приятно преживяване през цялата година, но през зимата има различна атмосфера. Това може би е едно от най-интересните места за посещение през зимата. Започнете със закупуването на морска храна на приземното ниво, след което се насочете към втория етаж на пазара. Там имате опцията да ви приготвят закупените пресни деликатеси. Друго забавно нещо, което можете да направите на пазара, е да направите обиколка с гид и да посетите клас за готвене. По време на обиколката ще научите повече за рибния пазар и различните видове риба, след което ще бъдете заведени в училището за готвене и ще приготвите вкусно ястие.