Гомтанг и Соллонгтанг в Сеул

Гомтанг и Соллонгтанг в Сеул

02/02/2019 Off By ivo

Телешкият бульон е класическо южнокорейско ястие, на което се наслаждават предимно местните жители. Ако опитате това прекрасно ястие е почти сигурно, че и вие ще го заобичате. Вкусването на бульона от говеждо месо също ще ви помогне да се докоснете до миналото и настоящето на Сеул.

Какво представлява корейският бульон от говеждо месо?

Повечето корейци имат приятни спомени за домашно приготвен телешки бульон от детството си. Когато корейските деца са болни, майките им приготвят тази вкусна супа и я сервират на децата. Или когато родителите не са вкъщи, например работят дълги часове, те оставят порция от това ястие за децата си. Повечето деца се отегчават от супата, но след като порастват и напускат родния дом голяма част то тях бленуват за това вкусно ястие.

Приготвянето на бульона от говеждо месо отнема много време и усилие в домашни условия. Така че ще намерите много ресторанти, специализирани точно в приготвянето на това ястие във всеки град в Южна Корея. Налични са два вида корейски телешки бульон, а именно гомтанг и соллонгтанг. Вкусът на тези две супа е толкова сходен, че хората понякога ги бъркат. Нека научим малко повече за тези известни корейски супи.

Какво е гомтанг?

Гомтанг е супа, която първоначално е била приготвяна от говеждо месо и вътрешности на вол. Тази гъста супа се приготвя чрез варенето на бульон от телешко от специфични части на животното, като опашката, гърди, кости от крака или волска опашка за продължителен период от време. Ако месото и костта се варят заедно супата става гъста и млечно бяла. Ако в нея се сложат само вътрешности на теле и вол супата става гъста и бистра.

Обикновено ресторантите, които сервират гомтанг използват по-добри части от кравата, отколкото ресторантите, които сервират соллонгтанг. Поради тази причина гомтанг е малко по-скъп от соллонгтанг. Повечето гомтанг ресторанти сервират овкусена супа, в която има добавен соев сос.

Какво е соллонгтанг?

Солонгтанг се приготвя по същата процедура, като за продължително време се варят съставките за бульона. Това, което го различава от гомтанг, е че бульонът се приготвя предимно чрез варенето на кост от крака или опашката заедно с месо от гърдите. Поради това, че супата е приготвена предимно от кости, тя е доста по-гъста от гомтанг.

Нито един ресторант за соллонгтанг не слага подправки в супата. Със супата ще ви бъдат сервирани добавки като сол, черен пипер, чили паста и накълцан пресен лук, който трябва да добавите сами за да овкусите супата си.

Най-добрите ресторанти за соллонгтанг в Сеул

„Имун Соллонгтанг“

Този ресторант отваря вратите си през 1907 година и вече повече от сто години сервира ястието. Това е един от известните местни ресторанти в Сеул.

Той е и един от препоръчаните от Мишелин ресторанти в столицата на Южна Корея. На масата ще ви бъдат сервирани два различни вида кимчи, морска сол, черен пипер, люта паста от чили и накълцан зелен лук. Без подправки вкусът на супата не е особено забележителен, затова не забравяйте да я подправите преди да започнете да се храните.

Препоръчително е първо да подправите със сол, черен пипер и зелен лук, без да добавяте пикантна паста или кимчи към супата. След като приключите с половината от супата добавете кимчи или люта паста, което ще ви позволи да опитате две вариации на това превъзходно ястие.

„Чам Соллонгтанг“

Това е денонощен ресторант в Гангнам. Обикновено когато хората видят табела, гласяща, че това е денонощно заведение, те бързо го свързват с нискокачествена храна. Но в този случай е точно обратното, този ресторант предлага висококачествен соллонгтанг с три различни вида кимчи.

Цената на супата е много разумна в сравнение с други ресторанти в Гангнам и отново не забравяйте да го овкусите преди да започнете с храненето.

Най-добрите гомнтанг ресторанти в Сеул

„Есонг Хуегуан Хану Гомтанг“

Този невероятен ресторант се намира между Мьонгдонг и кметството на Сеул. В името на ресторанта се вижда и пълното име на собствениците, което означава, че те са толкова горди от своя гомтанг, че искат всички да знаят от кого е приготвен. В този ресторант се използва висококачествено месо от телешки гърди, което буквално се топи в устата.

Сред всички ресторанти за телешка супа в Сеул, този бульон е най-добре подправен, така че няма нужда към него да се добавя каквото и да било.

В менюто има и скрито ястие, а именно „тук тук гомтанг“, в което има три пъти повече парчета месо от обикновеното ястие.

„Хадонг Куан“

Този ресторант е на повече от осемдесет години, което го поставя измежду най-старите ресторанти в Сеул. Той също е препоръчан от Мишелин и става много популярен в Мьонгдонг и поради голямото търсене той отваря още четири клона в различни части на столицата.

Този корейски ресторант сервира гомтанг не само с филе от гърдите, но и говежди вътрешности. Към него също може да добавите първо сол, пипер и зелен лук и след като се насладите на чистия вкус може да добавите люта паста или кимчи, а защо не и двете!