Град Осака, Япония

Град Осака, Япония

27/12/2018 Off By ivo

Време е да разгледаме и град Осака и да видим какво заслужава да бъде видяно в него ако го посещавате за пръв път и с ограничено време за престой.

Храм Шитенноджи

Първо нека се отправим към храм Шитенноджи, който може би е една от най-впечатляващите, но и не толкова известни ценности в Осака. Смята се, че това място е първият будистки храм в Япония, създаден през 593 година, когато будизма навлиза в страната през Корея. Точно там, в залив Осака, корейска делегация пристига, носеща с тях новата религия.

Оригиналните сгради са изчезнали отдавна, но има доста реконструирани участъци, в които може да влезете и разгледате, включително основния златен павилион, съдържащ важни исторически статуи. Също така е препоръчително да се изкачите до върха на пететажната пагода точно след редиците, съдържащи посвещения за хора, които са починали.

Ако отидете малко по-на север от главния двор, в който се намира пагодата, там ще намерите по-стари сгради, езерце, пълно с костенурки и доста красиво гробище.

За да успете да разгледате всичко в храмовия комплекс може би ще ви е нужен около час, там наистина може да се видят доста неща.

Небесната сграда Умеда

След това е време да разгледаме и да се запознаем с Осака от високо и най-доброто място за това е обсерваторията на Небесната сграда Умеда. Тя има наистина впечатляваща архитектура, построена е през 1993 година и се съставя от две сгради с височина от 173 метра, свързани с „плаващ“ атриум в средата.

Тази средна част е място за наблюдение, от което ще получите 360-градусов изглед от платформата, намираща се на най-високото ниво. Има и друго ниво точно под това, което е закрито в случай, че не искате да прекарвате много време на открито.

Както можете да видите от снимката, нощта е идеалното време за посещение, тъй като ви дава възможност да се насладите на многобройните светлини на Осака, като може да видите и малко повече от града и да се ориентирате къде се намирате. 

Курс за приготвяне на суши

Това може би ще е едно от най-запомнящите се преживявания, които можете да имате в Япония. В Осака се предлага чудесен курс, в който можете да научите как да приготвите различни видове суши, след което и да хапнете.

Курса, който може би е най-добър и удачен, се води от жена на име Мачико и се провежда в собствения й дом. Групите са сравнително малки и ще работите с Мачико в нейната кухня като режете риба, приготвяте ориз за суши, навивате самото суши и различни други техники, включени в приготвянето на храната.

Не само ще научите повече за ястието наречено суши и ще се сдобиете с чудесен обяд, но и ще получите представа за местния японски живот и ще проведете интересни разговори със самата Мачико.

Чибо

Макар че курсът за приготвяне на суши е фантастичен, е разбираемо той да не допада на всеки или може всички места да са резервирани и да няма място.

Като алтернатива може да се отправите към центъра на Джо-Терас, в близост до замък Осака (който ще е и следващата ни спирка) и да посетите ресторант, наречен Чибо. Той е известен с местен деликатес, наречен „окономияки“, който представлява голяма пикантна палачинка, пълна с различни съставки.

Тя е вкусна и със сигурност заслужава да бъде опитана. Също така е препоръчително да седнете на място, от което да виждате как готвача я приготвя за най-богато изживяване.

Замък Осака

Най-разпознаваемата забележителност на града е замъкът в Осака и ако посещавате града не трябва да пропускате това зрелище. До него може да се стигне сравнително лесно, чрез няколко различни метро или железопътни гари.

Първият замък на това място е бил построен през 1583 година, но е бил разрушен през 1615 година. Той е възстановен, но отново бива разрушен от пожар през 1868 година. Главната кула, която може да се види днес, е реконструкция от 1931 година.

Отвън изглежда, че замъка е на пет етажа, но всъщност има цели осем етажа. Много от тях са изпълнени от музейни експозиции разглеждащи самия замък и обитателите му през годините. От най-високото ниво можете да излезете на затворен балкон и да се насладите на прекрасната гледка към околността.

Освен основната сграда на замъка има и други части на обекта, които си струва да се видят, включително защитните стени, както и южната порта и рова. Препоръчително е и да направите усилие да отидете до западния край на Сенган Турретон. Това е една от най-старите части на комплекса от 1620 година, която предлага завладяващо усещане как живота е протичал и изглеждал през времената, когато замъка е бил използван.

Търговска улица Шинсайбашисуджи  

Много е вероятно да прекарате по-голямата част от следобеда си разглеждайки замъка Осака и да не ви остане много време преди здрачаване и да нямате възможността да разгледате други исторически обекти поради късния час. И в случай че стане точно така, е подходящо да посетите една от най-известните търговски улици в Осака.

Градът е известен с интересните си стоки и това може да е добър шанс да закупите няколко неща, докато сте в Япония. На тази известна улица ще намерите универсални магазини, големи вериги световно известни модни магазини, както и много бутикови магазини с разнообразни цени.

Кани Дураку

В края на търговска улица Шинсайбашисуджи, ще навлезете в улица Дотонбори Фуд. Там, където се пресичат двете улици, ще видите огромен движещ се рак. Това е знакът за ресторанта, който е препоръчително да посетите. Той се нарича Кани Дураку  и е известен, както може би ще предположите, с ястията си от раци. Най-хубаво е да поръчате сет меню, което се състои от няколко ястия от рак, приготвени по различен начин.