Дегу, Южна Корея

Дегу, Южна Корея

03/03/2019 Off By ivo

Докато градове като Сеул и Пусан са едни от най-популярните сред туристи, посещаващи Южна Корея, градове като Дегу, предлагащи куп интересни атракции, остават на заден план. От традиционни пазари и просторни озеленени площи до древни будистки храмове и модерни кафенета, нека разгледаме интересните неща, които могат да се видят и направят в Дегу.

Кафенетата в Дегу

Много хора са често изненадани да научат, че Дегу се гордее с най-много кафенета спрямо глава на населението в цяла Южна Корея. Кафето е толкова популярно, че всъщност има цяла улица, посветена на напитките с кофеин. Претъпкана с едни от най-добрите кафенета в Дегу, алеята за кафе Донгсонгро се отличава с уникална атмосфера и примамва минувачите с миризмата на прясно изпечено кафе.

Дегу и будизма

Посетителите на Дегу, които искат да избягат от шума и суетата на градския живот, могат да се насладят на приятна почивка и релаксация чрез известната програма в Южна Корея „Храмов престои“ в един от многобройните планински храмове в града. Тези програми предлагат вникване в монашеския живот и включват разнообразни дейности като чайни церемонии, сутрешни и вечерни религиозни церемонии, дзен медитации и „балу гонгянг“ – монашеско хранене, където вегетариански ястия се консумират в пълна тишина.

Природа

Дегу е град, в който природата и градският живот си съжителстват в хармония. Независимо дали искате да се разходите и да разгледате живописни места, да се отправите на кратко сутрешно приключение или да направите снимка, която да улови красотата на пролетта, или пък просто искате да се насладите на слънцето, зелените пространства в Дегу предлагат по нещо за всеки. Например, парк Апсан е украсен с добре павирани планински пътеки, докато езеро Сусонг без съмнение е най-доброто място в града, от което да се наблюдава залеза.

Храна

От пикантни задушени ребърца до вкусни ръчно изработени нудли, в Дегу има многобройни семпли, но невероятно вкусни деликатеси, които със сигурност ще задоволят всеки вкус. Най-доброто място, на което посетителите могат да се насладят на специалитетите предлагани в града е на един от традиционните му пазари на улица „Анджиранг Гопчанг“, където могат да се опитат свински дреболии на скара или на пазар „Сомун“ , на който се предлага разнообразие от лакомства на достъпна цена.

История

През последните години групата от „улици на модерната история“ в Джунг-гу са се превърнали в една от най-популярните културни забележителности в града. Налични са пет различни маршрута, които могат да бъдат поети, като може би най-интересният от тях е модерната културна алея, която обхваща близо едновековната история на местността. Могат да се видят атракции като „Къщата на мисионера Чамнес“, първата сграда в западен стил в Дегу, католическа църква „Гьесан“ и музея за ориенталска медицина „Дегу Янгньонгши“.

Походи

Пешеходният туризъм е едно от любимите занимания на корейците, а планината Палгонсан в Дегу е чудесно място именно за това начинание. До планинския връх може да се вземе кабинков лифт, който разкрива прекрасни гледки по протежение на пътя до върха. А от самия връх на планината пред очите на посетителите изниква прекрасна гледка към самия град Дегу. След което туристите могат да се спуснат от върха на планината пеша, наслаждавайки се на буйната растителност по пътя.

Пазаруване

Улица Донгсонгно получава името си от пътя, който някога е минавал по източната крепостна стена на Дегу. С построяването на този път по него са се създали многобройни магазинчета. Днес района ясно илюстрира трансформацията на града, като често се сравнява с Мьонгдонг в Сеул. Улица Донгсонгно е най-популярният търговски район в центъра на града, предлагащ всичко от луксозни предмети и дрънкулки до корейска мода и разнообразие от корейски козметични продукти.

Фестивали

Дегу е дом на някои от най-добрите и най-забележителни фестивали в Южна Корея. Например, Годишният международен фестивал на оцветяване на тялото събира хора на изкуството от целия свят, които желаят да покажат своите таланти. Събитието завършва с конкурс за боядисване на тела, където почти голи модели се превръщат в невероятни произведения на изкуството само за няколко часа. Фестивала „Дегу Пиле и Бира“, в който се включват многобройни доставчици сервиращи пържено пиле и бира на посетителите, също е уникален по рода си.

Странностите на Дегу

Дегу със сигурност има и своята странна страна, която може да се забележи чрез неговите уникални атракции. Един такъв пример е храма на Крал Седжонг, в който се помещават плацентите и пъпната връв на децата му, като се е смятало, че това ще донесе богатство на кралското потомство. Други интересни дестинации включват ресторант с научно-фантастична тематика и кафене, посветено на Хари Потър.

Здравословни магазини

Пазарът „Янгньонг“ е най-старият корейски пазар, предлагащ корейски лекарства за ориенталска медицина. Там посетителите могат да посеят магазини с многобройни видове билки и да се запознаят с традиционни лечения и практитки, и лекарства, за които се смята, че лекуват всичко от хронични заболявания до загуба на коса. Нещо повече, близкият музей за ориенталска медицина „Дегу Янгньонши“ се гордее с редица изложби, които илюстрират нагледно историята на ориенталската медицина в Южна Корея.