Еволюцията на PlayStation

Еволюцията на PlayStation

22/01/2019 Off By ivo

През 1988 година една компания стои непоклатима на върха на пазара за домашни видео системи и игри: „Nintendo”. 8-битовата конзола „NES“ управлява конзолния свят, въпреки конкуренцията от „SEGA“ и „Atari“. И с издаването на конзолата си „Super NES” изглежда сякаш, че „Nintendo“ ще царува завинаги.

Особено поради причината, че по това време „Sony“ не е в пряка конкуренция с „Nintendo“ а точно обратното, те са партньори.

Назад в дните, когато игрите на дискети започваха да се заменят от настъпващата технология на „CD-ROM“, „Sony“ работи с конкурента си „Phillips“, създават този нов формат на „CD-ROM”, който представлява дискови носители, които поддържат компресирани аудио и видео файлове и могат да бъдат прочетени лесно с допълнителен хардуер. Компютрите го използват, така че естествено системите за видео игри ще последват този пример. „Sony“ поема задачата да внесе този формат към „Super NES“, като той бива наречен „Super Disc“.

Проблемът, е че компаниите „Nintendo“ и „Sony“ никога не се доверяват една на друга. Планът на „Sony“ е да бъде единствената компания с лицензионни права върху тази нова технология и „Nintendo“ не харесва това развитие, което води до края на сътрудничеството между двете компании за интегрирането на „CD-ROM“.

През 1991 година на Изложението за Потребителска Технология (CES) в Чикаго, „Sony“ обявява „Play Station“, с разстояние между думите, конзола, която е разработена по модела на „Super Disc“, но и включва много повече: тя също може да чете „Super NES“ дискети, както и да възпроизвежда музика. Тъй като „Sony“ е една от големите компании, те имат цяла музикална и филмова дивизия, с която да работят.

В деня след разкриването на „Play Station“, „Nintendo“ заявява, че вече работи с „Philips“ за интегрирането на четец на дискове за „Super NES“; „Sony“ стават за смях и главният изпълнителен директор на компанията Нарио Ога е бесен.

Но като добри бизнесмени, те трябва да работят заедно. „Sony“ все още иска да използва игрите създадени за „Super NES“, както и „Nintendo“ да използва звуковия чип, създаден от „Sony“ и вграден в конзолите им.

Но Ога все още е бил разярен. Той казва на Кен Кутараги да започне работа по нов проект и този нов проект е „PlayStation“.

PlayStation

„Sony“ произвежда само около 200 „Play Station“ конзоли и това е всичко, въпреки създаването на „Sony Computer Entertainment (SCE)“ през месец ноември 1993 година и „Sony Computer Entertainment America (SCEA)“ през 1994 година.

Ерата на така нареченото пето поколение на игрови конзоли пристига. Първите от тези 32-битови ”CD-ROM” базирани устройства са “3D0” и “Atari Jaguar” през 1993 година. И виждайки посоката, в която пазара за видео игри се насочва, директорите на “Sony” най-после дават зелена светлина за пълна разработка на „PlayStation”

През 1994 година може би най голямата повратна точка е когато „SCE” показва възможностите за 3D видео игри на няколко потенциални партньори: “Electronic Arts” и “Namco”.

Истинската конкуренция започва по-късно през 1994 година, когато конзоллите “SEGA Saturn” и “PlayStation” дебютират в Япония в рамките на няколко седмици една от друга. Струващата 299 долара конзола на “Sony” стига до американските пазари година след издаването си и струва със 100 долара по малко.

Скоро след това „SCE“ става най-успешната дивизия на „Sony“, като до 2005 година, в която производството на “PlayStation” бива преустановено, конзолата е продала над 102 милиона броя. За сравнение, “Nintendo64” продава едва около 33 милиона броя. Дори тогавашният представител на “Microsoft” Бил Гейтс изразява възхищенито си от “PlayStation”.

PlayStation 2

“PlayStation” доминира на пазара от години и не се сблъсква с голяма конкуренция до шестото поколение конзоли. Тази ера започва в Япония през 1998 година със “SEGA Dreamcast”, първата конзола, която приема интернет като част от игрите; тя дори включва интегриран уеб браузър, макар и с връзка през 56К модем. Успехът на “SEGA” изглежда обещаващ след първоначалните продажби на 500 хиляди единици, само за две седмици след пускането на конзолата на американския пазар през 1999 година.

Докато “Dreamcast” определено свършва добра работа за възстановяването на репутацията на “SEGA”, това не е достатъчно, особено след като “Sony” обявява предстоящия “PlayStation 2” по-късно същия месец. Продажбите на “Dreamcast” спадат драстично и компанията спира производството му през 2001 година.

“PlayStation 2” се приема добре на пазара, като продажбите му достигат 150 милиона продадени конзоли до 2011 година – само 10 години след първоначалното си пускане в Япония.

PlayStation 3

На върха на седмото поколение конзоли стоо “Xbox 360”, като мрежата “Xbox Live” за онлайн игри носи големи печалби за компанията. “PlayStation 3”, макар обявен през 2005 година, не успява да излезе на пазара до 2006 година. Той се сблъсква с множество проблеми, свързани с производството му, от които не на последно място е поддръжката на видео формата “Blu-ray”. “PS3“ е също така първата конзола, която поддържа видео с висока резолюция “1080p”.

Това, което реално наранява продажбите на “PS3” е високата цена на конзолата – 499 долара и 599 долара в зависимост от големината на твърдия диск.

PlayStation 4

Историята за успеха на “PlayStation 4” често се приписва на шепа признати от широката публика ексклузивни игри от студиата, разработващи игри само за “Sony”, като хита на пазара от 2016 година “Uncharted 4: A Thief’s End ”, както и няколко заглавия от 2018 година като “God Of War” и “Spider-Man”. И докато тези известни игри несъмнено са допринесли за доминирането на конзолата, библиотеката от налични игри за “PS4” предлага огромно разнообразие, включващо всички жанрове. Тя се отличава с перфектно разработените преживявания, създадени от разработчици като “Naughty Dog” и “Santa Monica Studios”, както и поредица от иновативни инди студиа. А за тези, които са пропуснали заглавия издадени за старите платформи на “Sony”, асортимента от преиздадени и преработени игри е повече от задоволителен, особено новата версия на една от най-добрите игри на всички времена, “Shadow of the Colossus”.

С такава добра библиотека от игри е трудно “Sony” да не е на върха на осмото поколение от конзоли.