Еднодневно пътуване до Камакура, Япония

Еднодневно пътуване до Камакура, Япония

03/12/2018 Off By ivo

Когато хората мислят за най-интересните храмове в Япония първото място, за което се сещат е Киото. Това е логично – в края на краищата градът някога е бил столица на Япония и в резултат на това там има голям брой исторически сгради и учреждения.

Това обаче не е единствената бивша столица на Япония. Има друг град – Камакура, който всъщност е бил столица на страната по време на историческия период Камакура между 1185 и 1333 година.

По време на този период страната преминава през създаването на войните самураи и феодализма в Япония. За да подкрепят това, огромни храмови комплекси с религиозно и политическо значение биват изградени. Това е било изключително важна точка в историята на страната и останалите културни паметници в Камакура днес отразяват това.

Храм Енгаку-джи

Енгаку-джи е основан през 1282 година и се простира по склона на хълм, като основните му сгради са подредени в права линия, както повелява архитектурният стил по онова време. Влизайки ще видите драматична дървена главна порта докато се изкачвате по първите стълби към комплекса. По-нагоре всъщност има около 18 отделни храма.

Обърнете специално внимание на главната зала (бутсуден), в която има свещена статуя от периода Камакура и голяма камбана (най-голямата в Камакура). Ще забележите също как озеленяването на комплекса създава усещане за мир.

Джочи-джи

На разстояние само колкото кратка разходка от Енгаку-джи, от другата страна на влаковите релси е следващия храм Джочи-джи. Макар и класиран на четвърто място сред великите Дзен храмове в Камакура, той е доста малък. Това е така, защото оригиналните сгради са били унищожени и реставрирането на мястото не е било така екстензивно и в днешен ден храмът не е толкова голям, колкото някога е бил.

Въпреки това, мястото е наистина красиво и спокойно. Поради това че е малко, няма много посетители и може да се разгледа на спокойствие, като там има малко очарователно гробище, което се достига чрез преминаване през пещера и също не е за изпускане.

Пешеходната пътека Дайбуцу

Една от причините, поради които е препоръчително да посетите Джочи-джи е защото от там започва пешеходната пътека Дайбуцу. Прехода по нея отнема около един час през прекрасна гора и ще ви доведе до следващия набор от храмове от другата страна на хълма. Освен това има няколко интересни неща, които могат да се видят по пътя.

Храм Кузухараока

Ако сте поели по пешеходната пътека, ще преминете през малкият храм Кузухараока. Това светилище е построено на място, където през 1333 година е бил екзекутиран предател. Понастоящем обаче, храма е посветен на сватовничеството и това е мястото, на което идват хора от цяла Япония, за да се помолят с надежда да открият своята половинка.

Храм Зениари Бензайтен

Малко по-нататък по пътеката ще се сблъскате с избора за леко отклонение от маршрута, за да посетите светилището Зениари Бензайтен. Част от забавлението е входа на храма, който минава през тунел, издълбан в скала. Но това, което ще намерите вътре също е наистина интересно.

Светилището е за хора, които искат да станат по-богати и се казва, че ако измиете парите си в изворната вода в пещерата на храма, те ще се умножат. Ще видите голям брой поклонници, които пускат банкноти от 1 000 йени във водата и след това ги изсушават.

Кафене Градина Ицуки

Ако имате нужда от почивка по време на разходката, има прекрасно малко кафене, където можете да си поръчате питие или нещо за ядене.

Трябва само да се оглеждате за знаците към Градина Ицуки преди последното спускане в края на пътеката. Външните маси на заведението имат страхотна гледка към подножието на хълма.

Котоку-ин (Голямията Буда)

Технически този храм се нарича Котоку-ин, но на повечето хора той е известен с японското си име Дайбацу или Големия Буда. Това е емблематичният образ на Камакура и задължително трябва да бъде посетен.

Фокусът в този храм е върху огромната бронзова статуя на Буда. И макар и самият храм да не е нещо кой знае какво, самата статуя е достатъчно впечатляваща и няма да ви остави разочаровани.

Историците смятат, че статуята датира от 1252 година и е построена след като нейна дървена версия е била разрошена от буря. Статуята на Големия Буда е висока около 14 метра и можете да се присъедините към опашката от чакащи туристи, за да влезете и разгледате отблизо.

Храм Хасе-дера

Храм Хасе-дера е действително доста интересен и е един от най-старите храмове в Камакура, основан през 8-ми век.

Храмът е известен със статуята, разположена в основната сграда, която се издига малко над 9 метра и е една от най-големите дървени статуи в Япония. Друг интересен, макар и тъжен елемент са стотиците малки Джизо статуи, поставени от родители, които са загубили дете, преди то да се роди.