Ена, Япония

Ена, Япония

15/07/2019 Off By ivo

Япония има какво да предложи по отношение на крайбрежни дестинации, но има специален чар, който очаква посетителите в приказното уединение на малкото рибарско селце Ена, намиращо се в областта Юра в Уакаяма.

Прегръщайки крайбрежието на Канала Кий, пейзажът на селото е доминиран от загадъчния остров Курошима, който се намира в залива. Местният живот в Ена се върти около риболова, като всяка сутрин риболовни лодки отплуват от брега, както и усърдните фермери, които се грижат за портокалите, растящи по склоновете на околните хълмове.

За тези, търсещи да се отпуснат сред природата за няколко дни, далеч от моловете, големите тълпи, Ена е перфектното място, където това може да се направи. От вида на дестинация, която е по-скоро насочена към наслаждаване на впечатляващите залези и приятна релаксация, там има и селекция от дейности за по-приключенски ориентираните пътешественици.

Ена се радва на стабилен, макар и малък, поток на местни туристи, които посещават местността през летните месеци, за да се насладят на пясъчните плажове със семействата си, прекрасната храна и живописните гледки към морето.

Едно от заведенията с вкусна храна и прекрасна гледка е Кафенето Лодка. Това е непретенциозен ресторант, който се помещава в стар транспортен контейнер с тераса, която виси над морето. Свежият интериор, прекрасната гледка към Курошима и риболовните платформи, заедно с малкото си меню от прекрасно ухаещи ястия, привлича посетители от цяла Япония. Слънчевата тераса на заведението задържа топлината през зимата, което я прави идеално място за вечеря на открито.

Намиращото се в близост заведение Балорико, което се помещава в бивш склад, е дъщерен ресторант на по-горе споменатия и предлага още по-сензационна обстановка. Декориран е в комбинация от странни находки и естествени текстури, а пиците на това място се приготвят в пещ на дърва и са идеалното ястие, което да бъде съпроводено с бира или две.

За тези, които търсят нещо по-традиционно в селото, там има ресторант предлагащ прясна риба, но той е отворен само по време на летния сезон. Също така риба може да се закупи и от рибарите на пристанището, които продават рибата си буквално от лодките.

Но Ена предлага много повече от вкусна храна, там посетителите могат да се отпуснат в запазения старинен облик на Япония и бавното и ненатоварено темпо на живот. В района има няколко възможности за пребиваване като миншуку, легло и закуска в японски семеен стил, които са разпръснати по крайбрежието, които са предимно насочени към рибарите, както и няколко други опции, разположени по хълмовете на селото, предлагащи удобство и величествени гледки към морето.

Феновете на риболова могат да се присъденият към една от риболовните платформи, които се носят по залива пред Курошима. Там има специално отреден ферибот, които транспортира желаещите до една от тези платформи, като в края на деня връща посетителите до брега. С пейзаж от искрящото слънце по водата, дори и без улов това преживяване не нещо запомнящо се.

След риболова и разглеждането на прекрасните гледки на Курошима, там има още какво да се види. Посетителите могат да открият храма Ена Хачиман по пътя извън града, това е един от най-старите храмове на Хачиман в региона, построен през 860-та година. Енергичният фестивал на светилището, който се провежда през месец октомври всяка година, включва много микоши, преносими светилища, и се смята за едно от националните културни наследства в префектурата.

Пътуването по крайбрежния път, пълен с красиви изгледи ще отведе посетителите до варовиковите пещери Тоцуи, единствените по рода си пещери в префектурата. Бивша каменоломна, тази малка и достъпна атракция предлага красиви тесни тунели, студена температура и атмосфера, наподобяваща мина. На югозапад от тази атракция се намират белите скали на океанския парк Ширасаки.