Етикет за консумация на алкохол в Япония

Етикет за консумация на алкохол в Япония

05/11/2018 Off By ivo

Консумацията на алкохол е важен социален ритуал, който помага на японците да се отпуснат и служи като предпоставка за социално сближаване с колеги. Ако се храните или пиете с японски приятели или колеги не забравяйте да следвате следните съвети:

Смята се за грубо човек сам да налива питието си. В жест на гостоприемство вашият партньор по чаша ще налее напитката за вас, след това вие връщате жеста като сипвате неговата. Ако посещавате събиране или банкет, не пийте докато всички не са получили чашите си и вдигнат тост с колективната фраза „кампаи“ (наздраве!).

Внимателно следете дали хората, които седят около вас, имат нещо в чашата си по всяко време. Ако не обръщате внимание, вашите партньори ще продължават да настояват да напълнят чашата ви, дори ако не искате да продължите да пиете. Това отнема известно време, особено когато участвате в оживен разговор. Ако пиете саке и някой държи токкури (традиционен съд за саке), готов да ви сипе, изпийте остатъка в чашата си преди да му я дадете. Но винаги бъдете внимателни, защото този обичай предизвиква бърза интоксикация. Ако алкохола не ви понася добре е препоръчително да оставите чашата си почти пълна. По този начин можете по-лесно да откажете предложения за допълване, но това понякога може да се сметне за проява на скромност и ще бъдете окуражени да пиете.

Ако сте на по-формална среща, вероятно ще забележите, че по-младите членове на групата поемат задачата да наливат и поръчват напитки. Не е нужно да се притеснявате много за това, тъй като на вас се гледа като на посетител, тоест като почетен гост. Социалната и корпоративна йерархия е трудна за разбиране от страна на външен човек. Тези бариери обаче се преодоляват лесно или поне стават по-размити по време на консумацията на алкохол.