Забележителният остров Окинава

Забележителният остров Окинава

15/10/2018 Off By ivo

Южната японска провинция Окинава се състои от повече от 150 острова – включително и най-големият остров Окинава – в Източнокитайско море между Тайван и японският континент.

Архипелагът е известен с тропическия си климат, фини плажове и коралови рифове, както и с мемориален музей за Втората Световна Война, почитащ мъртвите след голямата инвазия на остров Окинава от съюзническите сили през 1945 г.

Ето някои неща, които можете да опитате там, за да се чувствате като местните жители.

Замък Закими

Окинавските острови са осеяни със замъци, които датират от времето на феодалните военачалници, а докато замъкът Шуриджо, с изглед към Наха, може да е най-известен, замъкът Закими е много по-рядко посещаван и въпреки това все още е зашеметяващ пример за местната архитектура от началото 1400 година.

На хълма на западното крайбрежие и с изглед към град Йомитан, стените са с нежни извивки и преливащи линии.

Тези защити са грациозни, допълващи естествените криви на бреговата ивица и покритите с гори планини, които се простират на север.

Съставени от вътрешен и външен двор, всеки от тях е достъпен чрез преминаване под сводеста арка през масивните стени.

Всичко, което остава от резиденцията на местния “даймио” във вътрешния двор, са основите, но е лесно да стоиш край стените и да почувстваш начина на живот тук преди 600 години.

Окинавска Кухня

Местоположението на Окинава на кръстопътя между североизточна и югоизточна Азия дава на островите уникална кухня, която съчетава вкусовете на своите съседи.

Не пропускайте “goya chanpuru”, ястието на острова, което обикновено съчетава свинско, тофу, яйца и гоя, зелена тиквичка със свой характерен горчив вкус.

Свински корем, известен като “rafute” варен в соев сос, преди да бъде глазиран с кафява захар, е друг фаворит, заедно с местната рецепта за соба нудълс .

Това, разбира се, е най-добре придружено от местната бира Орион или силният местен алкохол “аламори”.

Вероятно е най-добре да се избягват сортовете алкохол в туристическите капани, които имат отровни “habu” змии в бутилката.