Задължителните пособия във всяка корейска кухня

Задължителните пособия във всяка корейска кухня

23/10/2018 Off By ivo

Един от начините да опознаем дадена култура е именно чрез храната. Но какво знаем за съдовете и приборите, нужни за приготвянето на ястията? Ето някои от специфичните корейски помощници в кухнята:

Оризоварка

Много важна за корейските домакинства. Нужно е само да сложите ориз и вода, останалото върши тя, а накрая имате пухкав, равномерно сварен ориз. Повечето семейства приготвят предварително голямо количество сутринта, за да имат през целия ден ориз, който остава топъл с часове в уреда.

Грил плоча

Съчетава духа на корейската кухня и споделянето на храната. Дори не ви е нужна чиния, тъй като всеки взима направо от грил-а разнообразните зеленчуци, кимчи и късчета месо. Невероятно вкусно, а и напомня малко на вечер край огъна в приятна компания.

Кимчи хладилник

Да, освен ако не искате всичко, което сложите в хладилника да попие миризмата на кимчи, вие се нуждаете от специален хладилник само за него. Тези хладилници са по-различни и са разделени на камери, които поддържат различна температура за различните степени на ферментация. Това е по-модерният вариант, а другият е съхранението в големи глинени гърнета, които все още могат да се видят из сенчестите места в дворовете на къщите.

Бамбукови подложки


Изпълняват ролята на помощник при направата на кимбап. Върху подложката се поставя изсушен лист водорасло – ким, а отгоре му се изсипва оризът (приготвен от вярната оризоварка, разбира се), след това се добавят морковчета на ленти, краставици, мариновани репички и кой каквото още иска. Накрая малката рогозка се навива заедно с продуктите и така не се разпилява нито едно парченце, а рулцето кимбап – храна, подходяща за хапване по всяко време – е готово.

Каменни съдове

Дълбоки и тежки, каменните съдове „долсот“ са нещо средно между тиган и купа. Слагат се директно на котлона, най-често в тях се приготвят яхнии и супи. Ястията се задържат топли дълго време, което е идеално за семейните вечери, когато всички се събират и могат спокойно да водят дълги разговори без да се притесняват, че храната ще изстине.