Залив Осака – Сакай

Залив Осака – Сакай

21/12/2018 Off By ivo

Нека разгледаме възможността, че можете да посетите градовете, които се намират по крайбрежието на залив Осака. Като портал към Япония, тези пристанищни градове са посрещали международни посетители от векове насам – търговци от древността, чуждестранни азиатски високопоставени лица и европейски изследователи. В наши дни там има изобилие от неща, които може да видите.

В тази поредица ще разгледаме градовете Сакай, Осака и Кобе. Ще видим някои от невероятните им акценти – но и някои по-неизвестни локации и преживявания, които могат да направят вашето пътуване още по-възнаграждаващо, отколкото това на средностатистическия турист.

Пристигане на международното летище в Кансай

Както може би предполагате, като регион с дълга история на търговия, в него е налична отлична транспортна система, свързваща градовете около залива Осака. Основният Хоншу Шинкансен (влак стрела) минава през Осака и Кобе, като това е добър начин да ги посетите ако вече сте в страната. Въпреки това цените за Шинкансен са високи и може да откриете, че е по-евтино да се придвижите чрез вътрешен полет до летище Кансай.

Летището е построено върху изкуствено създаден остров в залив Осака, като най-добрия и удобен начин да го напуснете е с влак.

Сакай

За начало нека започнем с приключение в град Сакай. Той е малък град, който се намира на юг от Осака, като не е толкова известен, но е изпълнен с интересна история.

Гробницата на император Нинтоку

Първата спирка в това пътуване около залива Осака е и най-старата. Преди около 1500 години японските императори и други важни високопоставени лица са били погребвани в огромни гробници в района около Сакай. Гробниците се наричат „кофун“ и са създадени във формата на ключалки, обградени с ровове.

Най-големият кофун в страната е гробницата на император Нинтоку, която е с дължина 486 метра и ширина 307 метра (това всъщност е третата по големина гробница в света след Мавзолея на първия император от династия Цин в Китай  и голямата пирамида в Гиза, Египет).

Не може да отидете в самия кофун, но можете да видите огромната гробница отвън и да се разходите около обграждащия я ров.

Градският музей Сакай

От гробницата на император Нинтоку, музеят Сакай се намира само на петминутна разходка. В него са налични отлични изложби, свързани с кофуните в района, които си заслужават да бъдат видени.

Чаена церемония

Може би вече сте чували за традиционните чаени церемонии в Япония. Те са изключително важна част от националната култура и можете да научите много за страната от изтънчените действия, които се извършват в една чаена церемония.

Човекът, за когото се смята, че е измислил чаената церемония, се нарича Сен но Рикю и е роден в Сакай през 1522 година. В негова чест има много места в Сакай, предлагащи чаени церемонии, които можете да посетите.

Най-лесният вариант за независим пътник е да посети Сакай Плаза на Рикю и Акико. Този музей е създал две зони за изпълнение на чаени церемонии, на които да се насладят туристите. В първата зона ще бъдете настанен на седалка и ще наблюдавате как се изпълнява церемонията, съпроводена с обяснения. Във втората зона ще бъдете настанен на сламена рогозка и ще имате възможността да опитате от чая.

Обяд в Уменохана

Ще намерите доста опции за хранене в района около Сакай Плаза. Но е препоръчително да се нахраните в ресторант на име Уменохана, който се намира точно до музея. Той е известен с кансайския си стил на хранене. Това е място, където поредица от малки ястия, всяко от които е подредено по артистичен начин, биват сервирано едно по едно. Това е интересно преживяване, което заслужава вниманието ви.

Създатели на ножове

Едно от нещата, с които Сакай е най-известен, е производството на ножове. Остриетата, изковани там се изработват по същите принципи като самурайските мечове и се смятат за едни от най-добрите по света.

Интересното е че ножовете все още се правят на ръка в малки работилници, като всеки занаятчия се съсредоточава върху три различни аспекта, което означава, че обикновено в направата на нож участват трима различни майстори – един, който трябва да го изкове, един, който трябва да го наточи, и един, който измайсторява и поставя дръжката.

В наши дни много от магазините имат външни работилници, които предлагат на посетителите да станат свидетели на изготвянето на един нож.

Централен Сакай

Препоръчително е да се разгледа и центъра на Сакай. Въпреки че официално е голям град и изглежда така сякаш се слива с град Осака, самият център е доста малък.

Разходете се по улиците в близост до Ошинджи и Ханатагучи и ще откриете много интересни малки магазини и кафенета. Едно от популярните кафенета е Мача Кафе Сакай, което предлага невероятни местни сладкиши.

Вероятно там ще се натъкнете и на светилище Миококуджи, храм Агучи и светилище Сугавара, които заслужават да се видят набързо.

Вечеря в Мимиу

За вечеря е препоръчително да се отбиете в ресторант Мимиу. Това е място, в което е създадено ястието, наречено „удон-суки“. Удон-суки е хот-пот, пълен с джинджифил и пълен набор от други съставки, включително зеленчуци, пиле и морски дарове.

Както при повечето хот-пот изживявания, това е ястие, което е най-добре да бъде споделено с други, което прави самото преживяване толкова приятно, колкото е и самата храна. Следователно Мимиу ви предлага чудесна възможност ако пътувате в малка група, но вероятно не е най-подходящото място ако пътувате сами.