Иката, Япония

Иката, Япония

30/05/2019 Off By ivo

За тези, желаещи да посетят остров Шикоку в Япония, е препоръчително да се отбият в един от по-неизвестните градове в региона, а един такъв е Иката в префектура Ехиме.

Този район е известен със своите красиви планини и също така е част от по-големия полуостров Садамисаки. Това означава, че посетителите могат да се възползват от величието на околните планини, както и да се насладят на прекрасни океански гледки, които правят това място идеално за всеки, който желае комбинация от плажове и планински проходи.

Този град разкрива на туристите доста по-различна страна на Япония и предлага на желаещите да се отделят от отъпкания път и да останат в местни ханове и рьокани, същевременно докосвайки се до начина на живот и работа на хората, живели през древността в Шикоку.

Фар Садамисаки

Фарът Садамисаки се намира в края на главния полуостров в Иката и е обърнат с лице към величествения пролив Хойо.

От него посетителите могат да се насладят на гледка отвъд пролива към остров Кюшу ако времето е ясно.

Една от другите причини, поради която тази област е известна, е фактът, че има редица туристически пътеки, които се простират на почти два километра от фара, така че това е идеалното място за тези, които желаят да разгледат района пеша.

За тези, които желаят да останат малко по-дълго, там има прекрасна зона, отделена специално за къмпинг.

Морската храна

Тъй като Иката се намира в непосредствена близост до морето, логичен извод е, че морските дарове присъстват в менютата на много от ресторантите в града.

Там има доста известни места, които могат да се посетят, но едно от най-известните между тях е „Мариан-тей“ – ресторант, който се ръководи от знаменит готвач, който някога е бил в телевизионното шоу „Железният Готвач“.

Ресторантът се намира в квартал Мисаки в Иката, като там могат да се намерят и редица други изискани ресторанти предлагащи морски деликатеси.

Парк Хълм на ветровете Сето

Паркът Сето в Иката, както подсказва името, е разположен на върха на една от многото планини в региона.

След като посетителите стигнат до върха, могат да видят многобройните вятърни мелници и да се насладят на гледката към Тихия океан.

Това е и мястото, на което се провежда фестивалът на вятърните мелници в Иката и там могат да се прочетат специални стихотворения, посветени именно на вятърните мелници.

Разходка с ферибот

За тези, които планират пътуване до Шикоку, но все още не са решили как да стигнат до острова, е препоръчително да помислят за пътуване с ферибот от съседния остров Кюшу.

Налични са фериботи, които се движат между Беппу, Ойта и Саганосеки до Иката и всички те водят до пристанище Мисаки.

Пътуването с ферибот е един от най-добрите начини, по който посетителите могат да се насладят на великолепните гледки, които тази част на Япония предлага, като също така е и един от най-релаксиращите начини за пътуване между островите.

Старият Иката

Както може да се очаква от името, Старият Иката е известен с това, че е традиционната част на града и това го прави чудесно място за посещение за тежи, желаещи спокойна разходка из историята на стара Япония.

Там могат да се намерят редица стари заведения за хранене, като очарователния ресторант Марума, което е идеално място за обяд и почивка от разглеждане на забележителностите.

Други заведения, които могат да се посетят в Стария Иката включват безбройните кафенета, с които са осеяни улиците, като по-специално се откроява „Мелъди Кафе“, направено в традиционен стил шокудо, в което посетителите могат да се отпуснат с чаша горещо кафе в ръка.

Център за посетители Иката

Името Център за посетители Иката не звучи особено забавно, но всъщност там посетителите ще открият научен музей, посветен на това да обясни как всъщност работи ядрената енергетика.

Също така много от експонатите са интерактивни, така че това е чудесно място за посетителите с малки деца, като в съседство има и аквариум.

Това е също и чудесно място да се закупят някои от сувенирите предлагани в Иката, като също така се продава и местна продукция.

Парк Червено крило

Този парк се намира в интересно наименования Хълм на приключенията и там посетителите ще намерят множество атракции.

В парка посетителите могат да намерят множество съоръжения като увеселителни влакчета, катерушки, детски площадки с пързалки и други забавления.

Това прави мястото идеално за измъкване от шума и суетата на града, а и също е перфектно за тези, които пътуват със семейството си и търсят занимания за децата през летните месеци.

Онсен Камегайке

Онсен Камегайке е един от известните горещи извори в Иката и е построен през 2007 година, предлагайки на посетителите едно модерно място за релаксация.

Освен горещите извори там може да се открие парк, който е идеално място за разходка в късните следобеди. Той е и дом на езерото Камегайке, за което се говори, че е дом на местен гигантски рак.