Интересни факти за Корея – Втора Част

Интересни факти за Корея – Втора Част

05/11/2018 Off By ivo

Малко южнокорейци правят избора да не сключат брак, като неженените хора там се наричат „голямо бебе“ на корейски жаргон. В Южна Корея има два вида брак: yonae (брак по любов) и chungmae (уреден брак).

Мугунгхуа е националното цвете на Южна Корея. Представлява вид хибискус и е представен в националния им химн. Това цвете е символ както на корейската слава, така и на несгодите от тяхното минало.

В Южна Корея жеравът е символ на щастието. Червеноглавите жерави мога да достигнат височина от метър и половина.

Корейците имат две легенди за основаването на страната си. Първата разказва за богоподобна фигура, наречена Тангун, която създала древната държава около 2333 година пр. Хр. Другата легенда, подкрепяна от китайски текстове, твърди, че племенен вожд на име Киджа от племето Манчу е ръководил група последователи до Джосон след падането на китайската династия Шанг около 1100 година пр. Хр.

Южнокорейското бойно изкуство таекуондо е най-известният спорт в страната. Това буквално означава „пътят на юмрука и крака“. Смята се, че бойният стил е бил създаден преди повече от 2000 години, когато един корейски войн е разработил техниката за сражаване чрез ръкопашен бой вместо с оръжие. В днешен ден спорта се практикува по целия свят, като през 2002 година той стана официална дисциплина на олимпийските игри. Той е единственият спорт с произход от Южна Корея.

Южнокорейците са на върха на статистиките в световен мащаб за консумация на силни алкохолни напитки като соджу, корейски дестилиран оризов алкохол, е най-продаваната алкохолна напитка в света за 11-та поредна година. Той изпреварва водка Смирноф, която е на второ място с 37.48 милиона продажби.