Интересни факти за Корея

Интересни факти за Корея

29/10/2018 Off By ivo

През 2012 година затворът в южнокорейския град Поханг се превърна в дом на първите роботизирани пазачи на затворници в света. Също така страната използва роботи за да охранява Демилитаризираната зона (DMZ) между Северна и Южна Корея.

Южнокорейците обичат пазаруването, като страната има и един от най-големите шопинг центрове в света. Магазините са отворени до 4:00 сутринта, докато повечето ресторанти и кафенета са отворени само до 23:00 часа.

Южнокорейската църква „Yoido Full Gospel“ има най голямото паство в света. От 13 февруари 2014 година християнската църква в Сеул има близо 1 милион членове. Почти всяка неделя повече от 200 хиляди души присъстват на церемониите и допълнително 200 до 300 хиляди човека гледат излъчваните от там литургии.

В Южна Корея бейзбола се нарича yagu, а отборите са кръстени на корпорации като Samsung и KIA. Корейската бейзболна организация е създадена през 1981 година с цел хората да могат да разпускат чрез спорта, от главния генерал Чун Ду-Хуан, които се е опитал да подобри публичното си възприятие.

Южнокорейците автоматично се класифицират от рождение спрямо кръвната си група. Това е обичай, който произхожда от Япония, но е останал много важен в южнокорейската култура и дори може да определи дали брачните партньори си подхождат.

Южнокорейците обичат сладките картофи толкова много, че те присъства във всякакви възможни ястия като десерти, чипс, кафе лате, хляб, салати и пици със сладки картофи.

Такситата в Южна Корея са цветно кодирани според нивото на предлаганата услуга. Сивите или белите таксита са обикновени коли, но с потенциално неособено квалифициран шофьор, докато черните коли са луксозни автомобили с опитен шофьор.